Afrucat preveu que les existències de poma a les cambres catalanes no arribaran fins a l’estiu

REDACCIÓ
16-01-2021
  • Afrucat preveu que les existències de poma a les cambres catalanes no arribaran fins a l’estiu

El comitè d’estocks d’Afrucat, Associació Empresarial de Fruita de Catalunya, ha constatat que si el ritme de vendes de pomes es manté com en les darreres campanyes, les existències a les cambres catalanes s’esgotaran abans de final de campanya.

Manel Simon, director general d’Afrucat,: “la davallada general en la producció espanyola i europea, que presentaven les primeres previsions de collita del mes d’agost, s’ha vist confirmada i incrementada per les xifres finals de collita que hem recollit aquesta mateixa setmana. En aquests moments, es constata un pujada en les cotitzacions de la poma venuda en palot que es tradueix en entre un 15 i un 20% per sobre dels preus que es pagaven la setmana passada”.

Afrucat també destaca que ens trobem en el mes de l’any en que menys pomes es ven  i que el moment àlgid en la comercialització de la poma encara ha d’arribar i seran els mesos de febrer i març.

Previsons i producció definitiva de poma a Catalunya

Les dades de juliol mostraven una baixada de la producció del 16% de poma, a l’igual que en fruita de pinyol, les gelades i en el cas de llavor, també les pluges, van afectar el quallat, penalitzant de manera important la producció. 

A les gelades s’han sumat les pedregades durant l’estiu, que han malmés gran part de la fruita que estava pendent de recol·lecció.

Finalment, la producció de poma catalana de l’any 2020 ha estat de 235.676 t, un 25% inferior respecte el 2019.

Previsions europees

La producció europea de poma publicada al mes d’agost al Congrés de Prognosfruit era un 1% inferior a la de la passada campanya (10.711.000 t). Amb la darrera actualització que es va publicar el mes de desembre, es pot observar que la producció prevista per a la poma es manté similar a la que es va publicar durant l’estiu. Tot i això, alguns dels principals països productors com són: Itàlia, França, Alemanya i Espanya han corregit a la baixa les seves produccions.

 

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta