Afrucat rep el compromís de reserva pressupostària de 10 MEUR del Ministeri d'Agricultura

ACN
09-06-2022
  • Afrucat rep el compromís de reserva pressupostària de 10 MEUR del Ministeri d'Agricultura
    Peu de foto: 
    Afrucat

Manel Simon, director general d’Afrucat, Associació Empresarial de Fruita de Catalunya, ha comunicat aquest dimecres a l’Assemblea General Ordinària de l’Associació el compromís del Ministeri d’Agricultura de reserva pressupostària de 10 milions d’euros per sufragar els ajuts a les centrals fruiteres.

El ministeri ha demanat a les comunitats autònomes afectades que aportin una quantitat similar i el propi Carmel Mòdol, Secretari d’Alimentació, present a l’Assemblea ha notificat als assistents la predisposició plena de la conselleria a aportar aquesta quantitat i s’ha compromès a tancar les condicions de l’ajut la propera setmana.

La presidenta d’Afrucat, Montse Baró, s’ha felicitat per la ràpida resposta de les administracions i ha recordat que l’objectiu comú ha de ser poder recolzar totes les centrals amb base productiva i assegurar-ne el futur davant el que ha estat una afectació climatològica històrica.

Simon ha destacat que tan el Ministeri com el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Medi Rural han treballat la proposta d’ajuts utilitzant com a base el model dissenyat per Afrucat.

Desprès de les gelades del mes d’abril, Afrucat va traslladar a les administracions catalana i espanyola una proposta de Pla d’Ajuts que es basava en un estudi dels costos fixes que les empreses no podien evitar ni cessant temporalment la seva activitat. L’estudi posava de manifest el perill que corrien moltes centrals fruiteres a causa de les pèrdues de producció que podien dur-les a tancar.

Afrucat va quantificar les pèrdues de les centrals en 8 cèntims per cada quilo de fruita que no s’entraria aquest any respecte a un any normal. Per a poder fer el càlcul de manera objectiva, l’associació comparava la mitjana dels quilos que havia treballat la central en els darrers anys amb els que podia treballar enguany i si el descens superava el 30% aquesta central ja era susceptible de rebre l’ajut.

Segons el director-general d’Afrucat “aquest ajut està dissenyat només per a centrals que tenen base productiva pròpia i no per aquelles que es dediquen exclusivament a comprar i vendre. D’altra banda, proposem a les administracions que les dades de la minva de producció es facin en base a dades extretes de la DUN i utilitzant també les acreditacions de volums entrats a les centrals aquest any”.

Col·laboració amb el projecte Fruita de La Boscana

Una de les intervencions a l’Assemblea d’Afrucat ha estat la del cuiner estrella Michelin de La Boscana, Joel Castanyé, que ha explicat el seu projecte amb fruita i amb el que Afrucat està col·laborant a més de treballant en projectes conjunts futurs.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta