Agricultura inicia la campanya contra la processionària en sis comarques

REDACCIÓ
06-10-2017
  • Agricultura inicia la campanya contra la processionària en sis comarques

El departament d’Agricultura de la Generalitat ha començat ja la campanya contra la processionària del pi a l’Alt Urgell, mentre que a Vilaller preveuen fumigar la setmana que ve. La conselleria preveu actuar en 23 municipis de sis comarques de Lleida, en una superfície total d’aproximadament 10.000 hectàrees. Els llocs on s’intervindrà són els més afectats per aquesta plaga a Catalunya. El tractament aeri, amb avió i helicòpter, vol rebaixar la població d’aquesta plaga, a causa que les condicions meteorològiques dels últims anys (amb hiverns i tardors on no s’han registrat temperatures gaire baixes) han tingut com a conseqüència que la mortalitat de les erugues hagi estat inferior a l’habitual i ha resultat en un important increment d’aquesta plaga.

Per seleccionar les zones a tractar s’han tingut en compte paràmetres com el grau d’afectació durant l’any passat o l’impacte paisatgístic que té la processionària al territori. A més, des d’Agricultura també mantenen contacte amb les associacions de persones que es podrien veure afectades pels productes químics utilitzats contra aquesta espècie i també amb els apicultors i ramaders.

Així mateix, també s’ha informat els ajuntaments abans de començar el tractament. En aquest sentit, l’alcaldessa de Vilaller, María José Erta, va explicar que “abans que comencin les glaçades intentem fumigar” i que ja han enviat un bàndol als veïns. Segons la primera edil, aquesta serà la primera vegada que es durà a terme el tractament aeri en el seu municipi. A les altres comarques, a l’Alt Urgell, el departament fumigarà a Bassella, Coll de Nargó, Fígols i Alinyà, la Vansa i Fórnols i Ribera d’Urgellet; a l’Alta Ribagorça, a més de Vilaller, també intervindran al Pont; a la Noguera, a Àger i Vilanova de l’Aguda; al Jussà, a Abella de la Conca, Isona i Conca Dellà i Sant Esteve de la Sarga; al Solsonès, a Lladurs, Llobera, Navès, Odèn, Olius, Pinell i Solsona, i a la Cerdanya, a Bellver, Prats i Sansor, Prullans i Riu. Val a recordar que la processionària del pi causa danys importants en grans extensions de boscos, provoca urticària i al·lèrgies en persones i animals que hi tenen contacte.

D’altra banda, el departament d’Agricultura va començar a assajar durant aquest estiu a diverses parcel·les mètodes alternatius de control de la processionària del pi en boscos amb ocells insectívors o ratpenats (vegeu el desglossament).

 

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta