Agricultura obligarà el sector a informar del preu de la fruita per assegurar-ne la fiabilitat

h.c.
Publicat: 
04-10-2016
Actualitzat: 04-10-2016 13:08
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Agricultura obligarà el sector a informar del preu de la fruita per assegurar-ne la fiabilitat

El director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries de la Generalitat, Antoni Díaz, va avançar ahir que a partir del gener el sector haurà d’informar l’administració sobre els preus de la fruita que s’estudien en cada moment amb l’objectiu de garantir-ne la transparència, de manera que es donaran referències més segures i s’evitaran errors com el de la setmana passada a Mercolleida, quan es va marcar la cotització de la poma golden per sota del que va estimar el sector (de 25 a 30 cèntims el quilo per a calibres de 70 i més, que després va ser rectificat a l’alça). La Generalitat declararà la fruita com a “producció d’interès estadístic”, al costat del conill i la fruita seca, fet que permetrà “demanar a les centrals tota la informació sobre preus, quilos i categories” de la producció. “Si no es dóna la informació, serà punible, i hi haurà inspeccions regulars per comprovar que les dades són reals”, va afegir. Aquesta mesura juntament amb la declaració de Catalunya com a circumscripció econòmica i l’observatori de preus hauran de contribuir a millorar la comercialització, segons va explicar el director general en una jornada sobre la recuperació dels preus de la fruita.

La consellera Meritxell Serret va traslladar la petició al sector en una reunió posterior en què es va acordar treballar per fixar els criteris amb què aquesta circumscripció regularà la producció quan entri en funcionament. Aquest mecanisme ha de permetre millorar la comercialització de la fruita i enfortir el productor davant de les demandes de la distribució. Durant la jornada es va destacar la necessitat de fomentar la relació entre productor i consumidor. Així, es va exposar que el consum creix un 30% si s’indica que la fruita és dolça. 

El responsable de fruita dolça d’Unió de Pagesos, Xavier Gorgues, va apuntar ahir a una recuperació de preus de préssec i nectarina en relació amb l’any passat encara que va témer que no compensin les dos campanyes anteriors de males liquidacions. Quant a poma i pera, va assenyalar que hauran d’esperar a la venda a l’hivern, però “la gala ha sortit amb preus bastant correctes i la golden, bastant bé, però amb calibres grans”. En aquest punt, Gorgues va reiterar les crítiques del sindicat a la cotització de Mercolleida la setmana passada, que va qualificar d’“irreal”, va dir que “ha fet molt mal” i va demanar responsabilitats. D’altra banda, va criticar la retallada d’un 10% dels ajuts per cobrir les assegurances del sector agrari i va afirmar que es tradueixen en el fet que les pòlisses s’encareixin un 25%.

Durant la jornada, el conseller delegat de Mercolleida, Francesc Ollé, va intervenir i va explicar com es determina el preu de la fruita a la llotja, després de la polèmica d’aquesta setmana per una cotització de la poma golden que el sector va considerar massa baixa. Va admetre l’error (de fet, poc després va corregir el preu a l’alça i el va passar de 38 a 42 cèntims) però va dir que “no existeix una primera taxació entre productor i central d’origen” que serveixi de referència. Va reclamar, en aquest sentit, al sector dades fiables. La seua intervenció va ser contestada, entre d’altres, pel coordinador d’UP al Segrià, Josep Cabré, que va fer de moderador durant la jornada i va titllar la primera cotització de la setmana passada d’“indigna” per al sector. La intervenció d’Ollé va donar lloc a certa confusió, ja que al culminar va insinuar que havia posat el seu càrrec a disposició del president de Mercolleida, Àngel Ros.

Ajuts milionaris a l’economia circular i a produir menys residus

El concepte d’economia circular guanya pes entre el sector primari al prioritzar una nova manera de produir que accentua la reutilització, l’aprofitament dels aliments i la reducció dels residus, que són vistos també com una font d’energia.

 

Comparteix

També t'interessarà