Agricultura reobre el debat sobre les zepes del Segarra-Garrigues i planteja reduir-les

europa press/redacció
Publicat: 
17-08-2015
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Agricultura reobre el debat sobre les zepes del Segarra-Garrigues i planteja reduir-les

El conseller d'Agricultura, Jordi Ciuraneta, vol replantejar l'estratègia duta a terme al canal Segarra-Garrigues per tirar endavant la infraestructura amb el focus posat a activar els agricultors. En una entrevista a l'agència Europa Press, Ciuraneta va assegurar el cap de setmana que per atreure l'agricultor és necessari generar confiança i per això han de crear-se noves estratègies: "Si han passat una sèrie d'anys i no està funcionant com prevèiem, segurament alguna cosa hem de replantejar."

En els últims mesos, la Generalitat (amb el conseller Josep Maria Pelegrí, d'UDC, al capdavant d'Agricultura) havia impulsat els denominats motors del canal, aliances amb empreses per promocionar el reg amb projectes com el de pomeres amb Fruits de Ponent d'Alcarràs, la doble collita anual de cereal amb la Cooperativa d'Ivars d'Urgell i la plantació de 50 hectàrees de pistatxo a la finca Mas de Colom de Tàrrega amb el grup Borges. Completen la llista l'impuls de la viticultura de regadiu a Verdú a través de la unió de Grupo Codorníu, el Consell Regulador de la DO Costers del Segre i el Grupo de Bodegas de Valls del Riucorb, i l'acord anunciat amb la CAG per incrementar el potencial cerealístic.

Tanmateix, Ciuraneta, que no replanteja la infraestructura en si mateixa sinó el seu ús, vol també generar interès de pimes i vincular l'estratègia de l'aigua amb l'agroalimentària.

Protecció de les aus

El gener del 2013, Pelegrí va anunciar que el Govern estava impulsant proves pilot autoritzades per la UE i contemplades en la Declaració d'Impacte Ambiental del canal per estudiar si és possible el reg a les zones de protecció de les aus estepàries (zepa) i la mateixa preservació al mateix temps. L'àrea regable del canal són 70.000 hectàrees, de les quals unes 35.000 són zepa.

Sobre aquestes proves, Ciuraneta assegura que la Generalitat hi continua treballant, però "el resultat és que és compatible", per la qual cosa va convidar a un debat dins del sector i de l'administració. Ciuraneta, que és conseller des de la ruptura entre CDC i UDC, havia defensat des del sector privat els postulats del Manifest de Vallbona i el Compromís per Lleida, que van plantejar integrar les zepes en el regadiu repartint-ne l'afectació.

Aquest diumenge, a un mes de les eleccions, va defensar "replantejar que hi hagi tantes zones zepa i col·laborar més amb el món científic i acadèmic per aportar a Brussel·les que les aus poden viure en zones de reg".

"Cal tenir molt clar que el que s'està fent a l'administració catalana no és voler enganyar ningú, sinó voler fer les coses molt ben fetes", va dir.

Comparteix

També t'interessarà