⏯️ Així serà la reobertura de l'oci nocturn en espais interiors a Catalunya

ACN
Publicat: 
05-10-2021
Actualitzat: 06-10-2021 10:36
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • ⏯️ Així serà la reobertura de l'oci nocturn en espais interiors a Catalunya
    Peu de foto: 
    Imatge d'arxiu (ACN)
  • ⏯️ Així serà la reobertura de l'oci nocturn en espais interiors a Catalunya

La reobertura de l'oci nocturn en espais interiors es farà a partir d'aquest divendres 8 d'octubre amb un aforament del 70%. Les persones que vulguin accedir als locals hauran d'acreditar el certificat covid amb la pauta completa, o bé presentar una prova diagnòstica negativa. Un cop dins, es podrà ballar a la pista i s'haurà de portar mascareta en tot moment, excepte quan s'estigui consumint. El secretari del Gremi de Discoteques de Barcelona i Província, Ramón Mas, ha avançat que l'horari de tancament serà fins a les 5h entre setmana i fins a les 6h els dissabtes i diumenges. La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha anunciat que demà es presentarà la resolució al TSJC, i que "no contempla la possibilitat" que no avali la proposta.

Els clients de l'oci nocturn no podran beure a la zona de ball i l'aplicació del certificat covid no estarà llesta encara aquest cap de setmana. El Govern ha detallat aquest dimarts a la tarda com serà la reobertura dels locals, on caldrà presentar el certificat covid, de moment, a través d'un codi QR que es podrà obtenir al web verificacovid.gencat.cat. En les pròximes setmanes s'habilitarà una aplicació per a mòbils. El Govern ha donat llum verda a la reobertura i confia que el TSJC validi la decisió. En cas que el tribunal la tombi, l'executiu diu que caldrà "llegir la lletra petita" i actuar en funció de la justificació de la interlocutòria.

Tal com ha explicat la portaveu del Govern, Patricia Plaja, aquest dimarts al matí, la reobertura de discoteques i bars musicals tant en interiors com exteriors es farà amb certificat covid. Per tant, s'haurà d'acreditar la pauta completa de vacunació, un test negatiu -48 h abans en el cas d'una prova d'antígens i 72 h si és una PCR- o haver passat la malaltia en els últims sis mesos. L'aforament dels locals estarà limitat al 70%, es permetrà ballar i la mascareta serà obligatòria en tot moment excepte quan s'estigui consumint.

Els horaris contemplen mitja hora més per tal que els locals puguin recollir. Així, de dilluns a dijous les discoteques hauran d'haver abaixat la persiana a les 5.30 h i a les 6.30 h divendres, dissabtes i vigiles de festius. Els locals amb llicència de bar musical hauran de tancar a les 2.30 h entre setmana i a les 3 h els festius. A aquestes hores també se li han d'afegir els 30 minuts per recollir.

Funcionament del certificat covid

El certificat covid es posarà en marxa a través de la web verificacovid.gentcat.cat, on es verificarà que és vàlid. Els clients hauran de presentar el codi QR del seu certificat covid –en format digital o paper- i els responsables d'accés al local el llegiran amb una càmera. Automàticament si es pot accedir sortirà a la pantalla la paraula 'validat' i una franja de color verd amb el nom i cognoms de la persona i la data de naixement. En aquest punt serà necessari mostrar també el DNI per tal de verificar que el certificat correspon a la persona que l'està utilitzant. Així mateix, si es denega el certificat sortirà a la pantalla la paraula 'no validat' i una franja de color vermell.

En les pròximes setmanes el Govern preveu posar en funcionament una aplicació que faci la mateixa funció que la web. Segons ha avançat Masó, l'app anirà en la línia d'altres que ja s'utilitzen a França o Itàlia.

El certificat covid a través d'un codi QR servirà pels residents a la Unió Europea i el Regne Unit. Les persones de fora de la UE que vulguin accedir a un local hauran de fer-se un test d'antígens o una PCR en els punts autoritzats i presentar un certificat que demostri que tenen resultat negatiu.

Amorós ha assegurat que el certificat covid és el que permet que l'activitat de l'oci nocturn es reprengui "amb normalitat", en referència a la possibilitat de consumir de peu i poder ballar, tot i que amb mascareta. "Vam provar la tipologia de fer menys activitat, fer menys ball, i no va funcionar", ha assumit Amorós, en referència als 15 dies de juny en què els locals van poder obrir, abans de la cinquena onada de la pandèmia.

El certificat covid també permet que la reobertura es faci sense l'obligació de respectar la distància de seguretat i tampoc cal que els locals mantinguin un registre dels assistents. Sobre la restricció d'aforament, des del Govern han apuntat que "és millor començar a obrir amb seguretat" per tal de "no fer passes enrere".

Amorós ha dit que és "responsabilitat de cadascú" portar la mascareta posada. "Sabem que l’oci nocturn ajudarà i farà tot el possible, però el més important és que la ciutadania sàpiga que ha de complir", ha reiterat. El secretari general d'Interior ha assegurat que el personal dels locals d'oci nocturn "no són una autoritat" i, per tant, "se'ls pot demanar fins a un cert punt". "No podem exigir a qui no és agent de l'autoritat que faci d'agent de l'autoritat", ha assumit.

El Govern entregarà la resolució al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya aquest dimecres i confia que el tribunal l'aprovi abans de dijous al migdia. Si tot tira endavant, el dijous a la tarda es publicarà al DOGC i entrarà en vigor la matinada de dijous a divendres. L'executiu té el "convenciment" que la resolució s'aprovarà, ja que han assegurat que té "elements objectius per justificar-la" i "és prou sòlida". La mesura tindrà una vigència de 15 dies.

Comparteix

També t'interessarà