Així serà Promenade Lleida, el centre comercial de Torre Salses

REDACCIÓ
Publicat: 
10-02-2022
Actualitzat: 24-02-2022 11:00
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Així serà Promenade Lleida, el centre comercial de Torre Salses
  • Així serà Promenade Lleida, el centre comercial de Torre Salses
  • Així serà Promenade Lleida, el centre comercial de Torre Salses

PROMENADE LLEIDA, el parc comercial i d'oci que promouen Eurofund Group i el grup francès Frey als terrenys de Torre Salses, generarà més de 1.000 llocs de treball i suposarà una inversió de 100 milions d'euros, una part molt important dels quals beneficiaran empreses locals. Eurofund Group ha presentat aquest dimecres a la Seu Vella la marca PROMENADE LLEIDA per donar a conèixer a les institucions locals i al sector econòmic i social de la província el projecte de parc comercial i de lleure. El CEO d'Eurofund, Ion Saralegui, i el soci i directiu de l'empresa, Salvador Arenere, van ser els encarregats d'explicar amb detall “una iniciativa que es converteix en una gran opotunitat per a Lleida”, segons Ion Saralegui.

PROMENADE LLEIDA incorporarà una sèrie de mesures de sostenibilitat, integració a l'àrea urbana de Lleida i respecte pel medi ambient, "seguint amb els requisits a què obliguen les certificacions mediambientals més prestigioses i rigoroses", va afegir el CEO d'Eurofund. El seu nom, Promenade Lleida, procedeix de la denominació i el concepte Promenade de parcs comercials francesos a l'aire lliure que amb tant èxit desenvolupa Frey, i s'ubicarà als terrenys coneguts com Torre Salses, que corresponen al Sector d'Urbanització (SUR) 42 de Lleida.

El pla parcial aprovat definitivament a l'octubre del 2018 i els projectes d'urbanització i reparcel·lació validats el 2021, després de set anys de tràmits, permeten ordenar el sòl i els seus usos per configurar un espai comercial amb 55.500 metres quadrats de superfície per llogar als operadors. L'objectiu és construir un parc de mitjanes superfícies, que serà el millor exemple de complex comercial i d'oci d'última generació, amb una urbanització, construcció i serveis d'alta qualitat. Eurofund ja ha sol·licitat la llicència comercial a la Generalitat de Catalunya.

PROMENADE LLEIDA comptarà amb un hipermercat de la marca Esclat del grup BonPreu, i molts altres operadors, a més d'equipaments i serveis per a tota la família, com el multicinema d'última generació del grup Yelmo, amb un miler de butaques i sales amb servei de restaurant. L’oferta es completarà amb un ampli ventall d’establiments de restauració amb terrasses, bars i restaurants. En aquest sentit, hi haurà espais de jocs per als més petits, així com un centre de lleure dedicat a organitzar activitats per a nens i nenes.

Un dels operadors que ja ha confirmat la seva presència a PROMENADE LLEIDA és Ilusiona, una marca especialitzada en lleure juvenil i familiar amb centres a nombroses ciutats i que obrirà a Lleida un gran establiment amb pista de bitlles, experiències de realitat virtual i cinema 4D, zones per a celebrar aniversaris infantils i sales de jocs per a totes les edats. Altres operadors són Sakito, el modern basar amb oferta en tota mena de productes o Fitness Park, una cadena de gimnasos amb més de 230 clubs.

El parc comercial i de lleure serà sostenible, amb panells solars per generar electricitat, punts de recàrrega per a vehicles elèctrics, centres de reciclatge i una bassa d'aigua per al reg dels 20.000 metres quadrats de zones verdes i dels més de 1.000 arbres, la majoria d'espècies autòctones, que s'hi plantaran. També inclourà wifi públic. La mobilitat és un altre vessant molt estudiat perquè es volen posar facilitats per reduir els 1.500 metres que separen PROMENADE LLEIDA del centre de la ciutat. Així, s'han previst 2.300 places d'aparcament, carril bici i ampliació de la L-7 d'Autobusos de Lleida fins a Promenade Lleida amb 8 parades noves. El conveni signat i vigent entre la Paeria i els promotors ja preveu que seran els operadors del parc els que subvencionaran durant 10 anys aquesta ampliació del transport públic. Igualment, s'estudiarà col·laborar en un futur baixador ferroviari al costat mateix del parc comercial i d’oci si es projecte i per facilitar un servei urbà de rodalies o de tramvia entre l'estació i PROMENADE LLEIDA.

El conveni esmentat contempla, com ja és conegut, el desdoblament i ampliació del vial Víctor Torres, que permetrà connectar el centre de Lleida amb la variant sud, passant pel SUR-42. Eurofund Group manté el compromís de complir el conveni signat amb l'Ajuntament i finançar aquest vial amb 1,2 milions d'euros i adquirir finques de la Paeria al sector pel mateix import per ajudar a sufragar aquesta obra. Així mateix, els acords vigents inclouen l'obertura d'un nou tram del carrer de Francesc Bordalba, entre Torre Salses i el cementiri i la N-240. Eurofund avançarà 500.000 euros per aquesta actuació. L'Ajuntament ha argumentat que no té diners per finançar la part de les infraestructures. Per això, Eurofund ja ha anunciat que “està disposat a negociar un nou conveni i assumir la totalitat de la inversió que correspondria al municipi”, segons va afirmar Salvador Arenere.

PROMENADE LLEIDA representa la inversió privada més gran feta a Lleida i superarà els 100 milions d’euros amb un impacte global a l’economia lleidatana de prop de 200 milions d’euros. Les xifres són molt rellevants perquè l’activitat del parc generarà a l’Ajuntament de Lleida uns ingressos de 8,4 milions d’euros en impostos i taxes, així com en llicències, tant dels promotors com dels operadors, i es crearan més de 1.000 llocs de treball, dels quals 400 seran directes.

Els lleidatans i les lleidatanes han vist clar els beneficis d'aquest projecte perquè una enquesta elaborada per la multinacional GfK per encàrrec d'Eurofund Group conclou que el 99% dels enquestats coneixen o han sentit a parlar del projecte, el 80% dels lleidatans i lleidatanes el valoren de manera positiva o molt positiva i més del 60% ho considera necessari per a la ciutat. El 85% afirma que ajudarà a reduir l'atur i un 80% assegura que el visitarà quan obri.

“La voluntat d'Eurofund i Frey és crear un gran centre d'atracció comercial i d'oci que eviti l'actual fugida de compra a altres ciutats que segons estudis municipals es calcula a prop de 500 milions anuals i el progressiu augment de compra per internet, que també està afectant el petit comerç de Lleida”, ha explicat Arenere. Així mateix, els promotors de PROMENADE LLEIDA veuen compatible i complementària l'activitat que desenvoluparan amb el comerç de proximitat i creuen necessari generar sinèrgies amb el sector comercial local, però també amb el turístic, econòmic i cultural. Per això, s'establiran convenis de col·laboració amb entitats i organitzacions lleidatanes com ja s'ha fet amb les associacions veïnals de la Bordeta, Magraners i Cappont, o també amb l'Atlètic Lleida per a la promoció de valors a l'esport i hàbits saludables amb els joves de Lleida.

Comparteix

També t'interessarà