“Al món rural cal millorar les comunicacions, regadius, reinventar la gestió del bosc, donar valor afegit i invertir en renovables”

REDACCIÓ
Publicat: 
15-10-2020
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • “Al món rural cal millorar les comunicacions, regadius, reinventar la gestió del bosc, donar valor afegit i invertir en renovables”
    Peu de foto: 
    Imatge d'arxiu
  • “Al món rural cal millorar les comunicacions, regadius, reinventar la gestió del bosc, donar valor afegit i invertir en renovables”
  • “Al món rural cal millorar les comunicacions, regadius, reinventar la gestió del bosc, donar valor afegit i invertir en renovables”

El Director de l’Observatori d’Economia Agroalimentària del Col·legi d’Economistes de Catalunya, Francesc Reguant, ha afirmat que “per entendre el món rural cal millorar les comunicacions, els regadius, reinventar la gestió de boscos, donar valor afegir i invertir en renovables”. Reguant ha participat aquest dijous en el debat “Camins de futur per l’agroalimentació i el món rural català”, organitzat per la Sectorial de món rural i agroalimentari PSC Comarques de Lleida, Pirineu i Aran.

Francesc Reguant ha explicat que “actualment, només es conrea el 26% de la superfície de Catalunya, la meitat de tots els països d’Europa, però ens trobem amb la paradoxa que Catalunya és el segon clúster agroalimentari d’Europa" i ha afegit que “la realitat de l’agricultura és dual, tenim 2 sistemes agroalimentaris a Catalunya: el de dependència del mercat global i alhora el que suposa una gran distància entre el món urbà i el rural, la qual cosa crea problemes econòmics i socials". En aquest sentit, Reguant ha afirmat que "el futur del sector passa per una organització equilibrada, cal integració de cooperatives. La cooperativa s’hauria de poder impulsar, és la solució per mantenir totes les explotacions i convertir-les en un actor important en aquest moment d’oligopolis, i cal recuperar la imatge real de l’agricultura".

En la seva exposició, Francesc Reguant ha afirmat que “no podem substituir produccions sostenibles per importacions insostenibles. Caldrà produir més mitjançant la tecnologia i el regadiu, fer agricultura de precisió fent protagonista a la planta del seu creixement. Això és el futur, i també l’orientació vegetal" i ha advertit que "hi ha una corrent per recuperar l’ideal de la natura que és una idea molt bonica, que es ven molt bé però té un problema, que hem de menjar. L'agricultura ecològica, que defenso, com a opció global té problemes". A més, ha dit, “cal recuperar la imatge real de l’agricultura, partint des del que aprenen avui els infants. Cal que a les escoles, mitjans de comunicació i estaments públics es parli de l’agricultura real, de que els aliments no venen de la nevera, que la carn surt d’un animal sacrificat i que les dejeccions ramaderes fan pudor” i ha conclòs que “la societat urbana no entén el problema agroalimentari perquè no ha passat gana i és necessari retornar l’autoestima i el respecte pel pagès”.

Comparteix

També t'interessarà