UP alerta de l’amenaça sanitària per al sector porcí aquest 2019

REDACCIÓ
Publicat: 
24-01-2019
Actualitzat: 24-01-2019 9:51
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • UP alerta de l’amenaça sanitària per al sector porcí aquest 2019

El sindicat agrari Unió de Pagesos (UP) va manifestar ahir la seua preocupació davant d’una possible entrada en territori català i a l’Estat de la pesta porcina africana (PPA) detectada en senglars a Bèlgica. Davant d’aquesta situació, el responsable del sector porcí, Rossend Saltiveri, i el d’explotacions ramaderes, Santi Querol, van defensar que cal treballar “amb fortes mesures de bioseguretat”, tant a les granges com en el control de la població de senglars. En aquest sentit, Saltiveri va demanar al Govern la declaració d’emergència cinegètica als territoris amb poblacions de senglars superiors a vuit exemplars per quilòmetre quadrat de densitat mitjana durant la temporada de caça, com marca la normativa, i que “actuï en conseqüència”. També reclama extremar els controls en els moviments d’animals i campanyes d’informació dirigides als caçadors.

D’altra banda, UP va fer un balanç del sector porcí durant el 2018 positiu, marcat per l’“estabilitat” i “consolidació” del sector, encara que la Llotja de Mercolleida va marcar un preu inferior respecte a la mitjana del 2017. El valor mitjà dels preus del sector va ser el 2018 d’1,13 euros per quilo, amb un marge de 0,04 euros el quilo, mentre que el 2017 va ser d’1,25 euros per quilo viu, encara que aquell va ser un any excepcionalment bo, segons Saltiveri, de forma que va dir que el de l’any passat és més conforme als dels resultats de 2015 i 2016.

En aquest sentit, el sindicat agrari considera que “no es té en compte la capacitat econòmica dels ramaders” d’acord amb els principis de l’ordenació tributari vigent, la capacitat econòmica i la igualtat en relació amb la capacitat contributiva de cada un, així com la progressivitat. A més, va recordar que el Consell de Treball Econòmic i Social de Catalunya (CTESC) del 18 de gener va incorporar, a petició del sindicat, la proposta d’eliminació del cànon de l’aigua en el dictamen 1/2019 sobre aquest avantprojecte. La posada en marxa d’aquestes circumscripcions permetrà, en cas de crisi de preus, que el sector decideixi aplicar les mesures que permet el mecanisme d’extensió de norma. Avui dijous es portarà a terme la primera a Aitona.

Comparteix

També t'interessarà