Alerta pels danys de les gelades del cap de setmana a diversos cultius de Lleida

REDACCIÓ
19-04-2021
  • Alerta pels danys de les gelades del cap de setmana a diversos cultius de Lleida

Unió de Pagesos alerta, en una primera estimació, que les gelades de la nit de dissabte 17 a diumenge 18 a la Plana de Lleida, amb temperatures que van arribar a -4 graus en alguns indrets, han provocat danys en diversos cultius, tot i que caldrà esperar els pròxims dies per establir-ne l’afectació. La gelada ha afectat vinya, cirerers i albercoquers en algunes zones, i possiblement pomers i perers, tot i que caldrà veure en les properes setmanes quina afectació han tingut. Alguns conreus herbacis com el pèsol, la colza i el cereal també podrien estar afectats però fins que no es comenci a granar l’espiga no es podrà valorar.


Uneix-te al canal de Telegram de LLEIDA.COM!


En algunes poblacions de la Noguera, com Artesa de Segre, la gelada ha afectat vinyes, mentre que a la Segarra, entre altres a Sant Guim de Freixenet, ha causat danys a cirerers i pruneres, i encara falta conèixer si també hi ha afectació en cereals. Al Segrià, prop de Gimenells, també han patit danys els cirerers, i a Sant Martí de Riucorb (Urgell) hi ha afectació en vinya en les zones de fondalades. Pel que fa a la vinya, la gelada també pot haver provocat danys a l’àrea de Falset (Priorat), però caldrà esperar uns dies per veure l’afectació real.

El sindicat recorda que les gelades de finals de març van causar pèrdues de producció en fruita dolça i ametller entre el 20% i el 100% a la Plana de Lleida, els Pallars, la Ribera d’Ebre i part del Priorat i l’Anoia. Com en aquest cas, demana al Departament d’Agricultura, per a la gelada de la matinada de dissabte 17 d’abril, una valoració ràpida i acurada, a més d’un seguiment d’aquestes afectacions perquè poden suposar fortes pèrdues per a tots els conreus, tot i que amb diferents graus d’afectació, i també, si es confirmen els danys, per indemnitzar de manera justa la pagesia afectada, així com per poder aplicar mesures com l’adequació de la fiscalitat de l’IRPF a les pèrdues que es comptabilitzin.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta