Alerten de l'alt contingut de sal d'alguns pernils cuits

REDACCIÓ
03-05-2022
  • Alerten de l'alt contingut de sal d'alguns pernils cuits

Una anàlisi de 25 pernils cuits extra en envasaments, realitzat per l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU), revela que 24 d'ells contenen més d'1,25 grams per 100 grams de pernil, quantitat a partir de la qual l'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN) considera que és un contingut alt. L'OCU afirma que malgrat els resultats, Les Delizias al tall de Noel, que té 1,05 grams és un dels productes que és l'excepció. Tot i que és un dels pernils cuits extra més cars (18,82 euros/kg).

En qualsevol cas, els pernils de categoria extra són els que inclouen una major quantitat de carn (entre un 82% i un 98%), enfront d'altres categories amb un major contingut d'aigua, midons o additius com els fosfats. Entre els analitzats, dos destaquen per la seva bona relació qualitat preu: Fines rodanxes del nostre Armari de rebost, de Dia, en pack de dos (7,22 euros/kg); i Fines lochas de la Taula, de l'Aldi, també en pack de dues (6,20 euros/kg). Tots dos contenen un 85% de carn i comparteixen una bona valoració en higiene, així com una bona degustació.

OCU adverteix a més una extraordinària pujada de preus, del 13%, en els últims tres mesos. Especialment en marques pròpies, on els increments superen el 22%, mentre que en les marques blanques a penes han pujat el 2,5%.

OCU recorda que existeixen alternatives més saludables al pernil cuit i altres carns processades per als berenars, com els lactis i la fruita, que haurien de ser presents en qualsevol dieta variada i equilibrada. Sobretot, perquè es tracta d'un producte carni processat, la qual cosa implica un major risc de càncer colorectal segons l'Organització Mundial de la Salut (OMS), d'aquí ve que es recomani que el seu consum sigui ocasional. És més, igual que succeeix amb els vegetals de fulla verda, ha d'evitar-se donar pernil cuit als nens menors d'un any o de baix pes, ja que contenen nitrits que podrien ocasionar-los cianosis en bloquejar el transport d'oxigen en sang.

A la vista dels resultats de l'estudi, l'organització sol·licita als fabricants que redueixin la quantitat de sal. I al Govern, que impulsi l'etiquetatge Nutriscore, que permet comparar d'un ràpid cop d'ull què productes dins d'una mateixa categoria són els més saludables. Mentrestant, OCU recorda la possibilitat de descarregar-se en el mòbil l'app gratuïta OCU Market. N'hi ha prou amb llegir el codi de barres del producte per a conèixer la seva informació nutricional completa (amb la seva classificació Nutriscore i d'additius), així com el seu preu en els diferents supermercats del barri.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Veuràs algun partit del Mundial de futbol de Qatar?