Alerten de l'increment d'acords d'empresa amb "sacrificis" salarials

SEGREcom
08-10-2014
  • Alerten de l'increment d'acords d'empresa amb "sacrificis" salarials

La reforma laboral ha potenciat la creació de convenis d'àmbit empresarial, que continuaran a l'alça. D'aquesta manera ho va assegurar ahir el professor de Dret del Treball i de la Seguretat Social de la UAB, Albert Pastor, en el marc de la reunió a Lleida del Consell de Relacions Laborals (CRL), entre Generalitat, sindicats i patronals.

Pastor va explicar que aquest tipus de convenis no són tan evidents perquè acaben substituint-se per acords d'empresa de caràcter informal i que es tradueixen i se seguiran traduint, en molts casos, en una sèrie de "sacrificis" per al treballador, com ara la devaluació salarial, amb el pretext d'evitar la destrucció d'ocupació. Segons Pastor, el treballador perd seguretat jurídica amb aquest tipus d'acords, però molts opten per fer sacrificis, "ja no només per mantenir la feina, sinó també per crear-ne d'altres". A més, el professor de la UAB va constatar que s'ha produït un "increment exponencial" del nombre de "desvinculacions" en els convenis col·lectius i que la gran majoria tenen per objecte reduir salaris. "Som competitius, però via cost salarial", va remarcar Pastor, que va dubtar que això sigui una garantia de progrés.

A Lleida, fins a l'agost d'aquest any s'han firmat quatre convenis, tots ells en l'àmbit d'empresa, que afecten 270 treballadors, amb una pujada salarial pactada del 0,50%.

Per la seua part, el secretari d'Ocupació i Relacions Laborals, Joan Aregio, va afirmar que l'objectiu de la jornada era analitzar la incidència de la reforma laboral en la negociació col·lectiva, malgrat que va considerar que encara és aviat per quantificar aquests efectes. "Hem d'esperar que la reforma laboral es manifesti en altres condicions econòmiques i socials diferents de les d'ara", va dir Aregio, que va assenyalar que hi ha veus que advoquen per seguir amb la moderació salarial i altres que demanen un increment per reactivar el consum intern.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Creus que en els últims anys s'han incrementat la intolerància en la nostra societat?