Alerten que la fruita pot quedar a l’arbre per falta de temporers

REDACCIÓ
09-04-2020
  • Alerten que la fruita pot quedar a l’arbre per falta de temporers

La fruita de Lleida pot quedar-se als arbres per falta de la mà d’obra necessària per a la recol·lecció. Així de rotunds es van mostrar ahir alcaldes del Baix Segre, que consideren clarament insuficients les mesures del Govern central. El BOE ha publicat el reial decret que permet a aturats treballar en zones properes als seus domicilis i cobrar, alhora, el subsidi d’atur. El ministeri d’Agricultura també vol cobrir les necessitats amb residents estrangers legals amb un permís de treball que conclogui abans del 30 de juny, als quals se’ls renovarà; o a joves estrangers d’entre 18 i 21 anys que tindran més fàcil obtenir aquests permisos per incorporar-se a aquestes tasques. L’alcaldessa d’Aitona, Rosa Pujol, va dir que aquestes mesures no serveixen per a res i va reclamar una rectificació a Madrid. “Porten el territori a la ruïna si no podem recollir la fruita”, va alertar i va exigir que l’Administració pagui per la fruita que s’haurà de deixar sense recollir. L’alcalde d’Alcarràs, Manel Ezquerra, va reclamar que es faci “el necessari” per permetre que, com s’ha fet en països veïns, totes les persones empadronades sense permís de treball quedin regularitzades i puguin incorporar-se a la campanya fructícola, i va recordar l’exemple de Portugal. A més, va fer una crida als joves per afegir-se a la campanya. L’alcalde de Seròs, Josep Antoni Romà, va alertar que aquesta pot ser “la sisena campanya desastrosa per a la fruita, la ruïna total del sector. Si hem de deixar caure la fruita a terra per falta de temporers, l’Administració se n’hauria de fer càrrec, com fa amb els ERTO de Seat”. L’alcaldessa de Soses, Sandra Marco, va donar suport a les opinions dels seus col·legues i el de la Granja d’Escarp, Manel Solé, va incidir, com els seus companys, en la necessitat de protocols sanitaris davant de l’arribada de treballadors per al camp, alhora que va advertir del risc que un focus a la zona provocaria un tancament com el de la conca d’Òdena.

Per la seua banda, les crítiques del sector fructícola al ministre Luis Planas s’endurien ahir després que ratifiqués, que no hi haurà corredor sanitari perquè puguin venir temporers habituals dels seus països d’origen ni d’altres zones de l’Estat. L’alcaldessa d’Aitona veu un greuge comparatiu que dimarts que ve, quan reobrin empreses avui tancades perquè són considerades no essencials, pugui venir personal d’altres províncies i en canvi hi hagi un veto per al camp.

Contractar aturats, encara que cobrin ajuts, migrants amb permisos caducats o exmenes

Per la seua banda, Unió de Pagesos va reclamar un protocol de funcionament per a la campanya agrària i l’exclusió per al sector dels costos de cotització de les contingències comunes per als contractes de persones a l’atur.

Pel seu costat, Comissions Obreres va advertir que exigirà “amb determinació el compliment de les mesures de seguretat al sector del camp” a la campanya.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Carregant...
Load next