Alliberats dotze exemplars de tortuga de rierol al pantà del celler Raimat

ACN
Publicat: 
18-05-2022
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Alliberats dotze exemplars de tortuga de rierol al pantà del celler Raimat
    Peu de foto: 
    Raimat Natura
  • Alliberats dotze exemplars de tortuga de rierol al pantà del celler Raimat
    Peu de foto: 
    Raimat Natura

Raimat Natura i el Centre de Recuperació d'Amfibis i Rèptils de Catalunya (CRARC) han alliberat dotze exemplars de tortuga de rierol (Mauremys leprosa) al pantà de la Clamor Baixa, a la finca vinícola del celler de Raimat, al Segrià. L'objectiu de la iniciativa és crear una població estable d'aquesta espècie de tortuga protegida, afavorint-ne la reproducció i l'expansió a la zona de Raimat Natura. El projecte de reintroducció tindrà una durada d'entre quatre i cinc anys, durant els quals es farà un seguiment de l'evolució del grup. En aquest sentit, s’espera aconseguir la reintroducció d'un mínim d'una trentena d'exemplars. L'alliberament d'aquest dimecres s'ha fet amb l'ajuda d'alumnes de primària de l’escola Claver de Raimat.

Del grup de tortugues seleccionades, un 60% són femelles i un 35% mascles adults, mentre el 5% restant són exemplars joves. A les femelles seleccionades se'ls han fet ecografies per establir l'estat d'ovulació, tècnica que permetrà predir les seves possibilitats de reproducció.

La tortuga de rierol és una espècie protegida a Catalunya que està consolidada en pocs espais aquàtics i, per això, cal emprendre accions que en potenciïn l'expansió. Una de les principals problemàtiques a l'hora d'afavorir la conservació de fauna salvatge és el fet de no disposar d'habitats adients on es puguin desenvolupar. Moltes espècies senten la seva supervivència amenaçada per factors com ara la pèrdua o la modificació d'hàbitats, la contaminació del medi aquàtic, captures com a animals de companyia o captures accidentals en arts de pesca. És per això que els responsables del CRARC han apostat per Raimat Natura, gestors del pantà de la Clamor Baixa, per promoure la seva presència en aquest espai.

"Sabem que si la biodiversitat dins de la finca augmenta, milloren els equilibris entre espècies, el que inclou les plagues i malalties, i en definitiva tot flueix millor", ha afirmat Joan Esteve, director del celler Raimat. Així doncs, "es redueix la necessitat de control permetent a la vinya i permet al raïm expressar-se amb tota la seva plenitud", segons ha dit Esteve. "Aquesta tortuga ja vivia en aquests ecosistemes i per tant ja formava part d’aquest equilibri, ha afegit.

Raimat Natura

Raimat Natura és l'espai natural visitable dins una finca vinícola més gran de tot l'estat. S'ubica a la finca del celler Raimat (a 15 quilòmetres de Lleida) i es pot visitar gratuïtament des del maig del 2021. En total, són més de 700 hectàrees on conviuen centenars d'ocells aquàtics, rapinyaires en perill d'extinció, mamífers i els conreus de vinya. Raimat Natura s'ha convertit en una de les zones de Catalunya més interessants per a l'observació d'ocells pel seu clima i les zones humides (pantans), però també perquè és un lloc sense caça, on els ocells troben aliment i on no s'utilitza cap mena d'insecticida. Tot això, afavoreix que Raimat s’hagi convertit en refugi i lloc de cria de més d'un centenar d'espècies de gran valor.

Centre de Recuperació d'Amfibis i Rèptils de Catalunya

El CRARC és una institució dedicada a la rehabilitació de fauna salvatge, especialitzada en rèptils i amfibis, i amb la finalitat de retornar-la al seu hàbitat natural. Des del seus inicis al 1992, ha esdevingut un centre de referència a tot l'Estat en gestió, estudi i divulgació de fauna herpetològica. I, amb el pas dels anys, ha gestionat més de 45.000 exemplars de rèptils i amfibis.

Comparteix

També t'interessarà