Ángel Guillén: "L'augment de mortalitat per patologies induïdes per la calor són d'entre un 12 i un 40%"

LLEIDACOM/ Griselda Mas
Publicat: 
23-07-2018
Actualitzat: 24-07-2018 12:49
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Ángel Guillén: "L'augment de mortalitat per patologies induïdes per la calor són d'entre un 12 i un 40%"

Les altes temperatures característiques de l'estiu poden provocar algun ensurt, un d'ells el cop de calor. Evitar les hores més caloroses, hidratar-se bé i caminar per l'ombra són algunes de les recomanacions. Tot i això, hem parlat amb el Dr. Ángel Guillén, especialitzat en Medicina Familiar a Vithas Lleida, per aprofundir més en el tema. 

  • Què és el cop de calor?

El cop de calor és una greu patologia induïda per la calor. Aquesta patologia pot anar des de les formes més lleus com les rampes produïdes per calor, fins a la més greu, que és el cop de calor, aquest és una fallada multiorgànica secundària a una elevació extrema de la temperatura corporal com a conseqüència del fracàs de la regulació de la termoregulació.

  • Quins són els símptomes d’un cop de calor en una persona?

Parlarem genèricament dels símptomes de la patologia induïda per la calor:

Esgotament per calor, que inclou símptomes com sudoració excessiva, respiració ràpida, i pols accelerat i dèbil.

Rampes, espasmes i dolors musculars, que es poden donar durant i després de l'activitat física i altes temperatures a causa de al descens del Sodi al cos.

Deshidratació. Es produeix quan l'organisme no pot reposar els líquids i les sals minerals que perd quan la suor s'evapora

Erupcions cutànies. Apareixen com a conseqüència de la irritació de la pell per excés de sudoració

Pot arribar a ser greu i es caracteritza per temperatura alta, mal de cap i nàusees, entre d'altres símptomes.

  • Hi ha algun col·lectiu que sigui el més vulnerable?

Persones més grans de 75 anys, nens petits i nadons

Persones amb determinades circumstàncies socials (viure soles, pobresa, etc.).

Persones amb discapacitats físiques o psíquiques i limitacions de mobilitat o autocura.

Persones amb hipertensió arterial, diabetis, malalties cardiovasculars, malalties respiratòries (MPOC, bronquitis), malalties renals, malaltia de Parkinson, malaltia d'Alzheimer, obesitat o altres de cròniques.

Persones que prenen medicaments especials (tranquil·litzants, antidepressius, psicòtrops o diürètics).

Persones amb problemes mentals i de conducta a causa del consum de substàncies psicoactives o d'alcohol.

Persones que realitzen una activitat física intensa.

Persones que hagin de romandre o fer activitat física a l'aire lliure (incloses les activitats laborals).

  • Quines situacions hem d’evitar?

Hem de procurar no fer activitats intenses, sobretot a l'aire lliure o en llocs sense aire condicionat. Evitar sortir a les hores de màxima calor, com el migdia.

  • Com podem ajudar a una persona que està patin un cop de calor?

Si és possible, treure-la del sol o l'entorn d'altes temperatures. Si està conscient i pot beure, donar-li aigua en petites quantitats o begudes comercials amb electròlits. Mesures físiques de refredament, com treure la roba ajustada i mullar la pell amb aigua o panys freds. Si creieu que la persona pot precisar assistència sanitària o està inconscient, truqueu al 112.

  • Ens podria donar algunes recomanacions per evitar el cop de calor? 

A casa controleu la temperatura, tanqueu les persianes de les finestres on toca el sol directament, obriu les finestres de la casa durant la nit per refrescar-la, estigueu-vos en les zones més fresques de la casa i utilitzeu algun tipus de refrigeració per refrescar-vos.

Al carrer, camineu per l'ombra, porteu gorra o barret, porteu roba lleugera, de color clar, i no ajustada. Porteu i beveu aigua sovint.

Limiteu l'activitat física, sobretot a les hores de màxima intensitat de la calor.

Beveu aigua i sucs de fruita encara que no es tingui set.

Si coneixeu gent gran o amb alguna malaltia crònica que viu sola, intenteu visitar-la dos cops al dia i ajudeu-la a seguir aquestes recomanacions.

  • Cada quant ens hem d’hidratar (beure aigua) si anem pel carrer en hora punta de calor?

No hi ha una pauta de recomanació fixa respecte a la freqüència o la quantitat, ja que aquesta s'ha adaptat al tipus d'activitat física que fa cadascú. En tot cas, beveu aigua fins i tot sense tenir set, no prengueu begudes alcohòliques ni amb alt contingut de sucre. Eviteu menjar calents. Tot i que hem d'evitar estar a l'exterior durant els períodes de màxima calor, un adult pot precisar la ingesta de més de 3 litres de líquid depenent de l'activitat realitzada.

  • Quantes persones moren a l’any a causa d’un cop de calor?

Les morts atribuïdes directament a cop de calor són poques, però l'augment de mortalitat atribuït a les patologies induïdes per la calor es calcula entre un 12 i un 40% en països desenvolupats, arribant a un augment de la mortalitat d'un 53% en episodis d'onada calor com el de 2003. També s'incrementa de forma significativa el nombre d'urgències i els ingressos hospitalaris no programats en més d'un 7%.

Comparteix

També t'interessarà