Angelina Escolies, o com expressar l’estima per la natura a través de la pintura

LLEIDACOM / Gerard Amigó
Publicat: 
10-08-2018
Actualitzat: 24-08-2018 13:00
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Angelina Escolies, o com expressar l’estima per la natura a través de la pintura

Sou d’aquelles persones que us agrada la natura, i aconseguiu mantenir a la vostra retina aquells paisatges espectaculars que us enlluernen, o aquells altres senzills, però al mateix temps especials?  El nostre talent lleidatà d’avui és una dona que ha viscut, viu i viurà per estimar la natura, i això ho plasma en els seus quadres.

L’Angelina Escolies és una pintora lleidatana, mestra de professió actualment jubilada, que ha dedicat des de sempre una bona part del seu temps lliure a la pintura i actualment en la seva condició de jubilada s’hi dedica al 100%. Als 20 anys, quan va començar a treballar de mestra, va dedicar part del seu sou per comprar-se les pintures i el cavallet. Aquesta pintora que pot passar fins a 6 hores amb el pinzell en mà, es declara principalment autodidacta però recorda amb afecte les classes que va fer amb el senyor Ibáñez.

Els temes: entre l’abstracte i lo figuratiu

La seva és una pintura de sentiments i de realitats. El fet d’haver sigut mestra de ciències naturals té una incidència molt directa en la seva pintura on hi trobem principalment paisatges, flors, marines.. Tot això ho combina amb la pintura abstracta: “Hi ha moments que necessito la llibertat total per expressar-me, i això és el que em dóna pintar coses abstractes, és la meva abstracció de la realitat”, diu Escolies. Tot i sentir-se molt còmoda fent obres abstractes per deixar anar la imaginació, admet que fa més pintura figurativa perquè és el que li demana la gent. En tots dos tipus de pintura la font d inspiració és sempre la natura, els paisatges que ella ha viscut. En el cas de les illes destaca els blaus turquesa del mar i la llum del mediterrani: “ un dels factors més importants de la meva pintura és que els meus quadres es caracteritzen per tenir molta llum i nitidesa. Encara que sigui un quadre fosc hi ha d’haver un espai de  lluminositat que s’ha de notar”, afirma l’artista.

El procés

Per retenir les imatges d’aquests paisatges viscuts, Escolies fa moltes fotografies que desprès l’ajuden a pintar. Per exemple, per pintar el castell de Lleida des de la Copa d’or incloent també els camps de fruiters va haver de fer diferents viatges al lloc per poder copsar tots els detalls.

El seu període de pintura a fons va des del novembre fins a l’abril. Durant la primavera i l’estiu segueix pintant, però fa peces més petites. Els quadres d’1 m x 0.70 m li poden portar entre 3 o 4 setmanes. No li agrada la pintura ràpida perquè ella es recrea en els detalls. És d’aquelles pintores que prefereix deixar reposar cada quadre i reprendre’l un altre dia perquè com diu ella li agrada “treballar-los”.

Una de les seves últimes creacions s’anomena “Finestres”, un mixte entre pintura i guix. Sempre que pot intenta innovar i fer quelcom diferent. Un exemple d’aquesta pintura seria una vintena de quadres amb una tècnica diferent on podem veure-hi un paisatge d’oliveres que es veu a trossos a través de finestres de color blanc. La pintora reconeix que a primera vista aquest tipus de quadres sorprenen al públic perquè no hi estan acostumats, agraden, però prefereixen els ‘tradicionals’.

Ella va començar pintant a l’oli. Actualment utilitza la pintura acrílica perquè és molt ràpida d’aixugar i també altres materials com el guix o paper, per tant la seva tècnica és mixta.

Fins ara els seus quadres han estat exposats en diferents llocs com Coll de Nargó, La Seu d’Urgell, Tragó de Noguera i Lleida ciutat. També si els caps de setmana sou a la platja, els dissabtes a la nit podeu admirar i fins i tot adquirir alguna de les seves obres al Mercat d’art de Cambrils. Al setembre, la pintora lleidatana també participarà al Montbriart de Montbrió del Camp. Les cases antigues del poble obren les entrades i cada pintor n’ ocupa una.

Els seus quadres tenen un públic molt variat, tant joves com grans. Observant alguna de les seves obres veig reflectida la seva passió i carinyo per la pintura i la natura. Una dona que cuida cada detall perquè el resultat final sigui excel·lent. Si us agrada l’art, el paisatge i la natura estic segur que trobareu un quadre que us captivi.

Comparteix

També t'interessarà