Anna Costa: "Lleida està perdent personalitat amb el tancament de comerços"

LLEIDACOM/ Griselda Mas
Publicat: 
07-11-2018
Actualitzat: 21-11-2018 11:00
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Anna Costa: "Lleida està perdent personalitat amb el tancament de comerços"
    Peu de foto: 
    Anna Costa, actual presidenta de Slow Shop Lleida. FOTO: Alexandra Balaguer

L'any 2016 va crear-se Slow Shop Lleida, una associació sense ànim de lucre, formada per petits comerços i serveis, i que ha "nascut" per fomentar el comerç de proximitat i de tota la vida, la humanització dels barris i la sostenibilitat econòmica de Lleida. Actualment són 22 membres que lluiten per tot això i més, sent la reforma horària un dels propòsits més importants. 

Anna Costa és la propietària de Cromm Perruqueria (Rambla Ferran, 26) i actual presidenta de Slow Shop Lleida. Per conèixer la realitat del petit comerç lleidatà, hem parlat amb ella sobre la convivència amb les grans cadenes i franquícies, els horaris comercials, Torre Salses i el Pla de l'Estació, sobre la campanya de Nadal, el tancament de botigues als barris de la ciutat i més. 

  • Una de les vostres propostes és la Reforma Horària. Què heu fet fins ara i què fareu en un futur?

El novembre de fa dos anys vam fer una jornada en la qual 165 establiments de Lleida van tancar a les set de la tarda. Durant aquell dia, el que buscàvem era visualitzar-nos i, sobretot, sensibilitzar a la població, ajuntaments i governs, que tenen la força per a fer i posar lleis, i poder arribar a tenir uns millors horaris comercials i de serveis. Sí que és una cosa que fem a nivell comercial però, afecta a tothom. És a dir, nosaltres voldríem tenir uns horaris molt més europeus, que puguem tancar a les sis de la tarda però, per a poder tancar a les sis les escoles i tot lo públic haurien de tancar abans. Hi ha d'haver molts canvis i, malauradament, aquests només els poden fer els governs i ajuntaments mitjançant lleis. Som dels pocs països d'Europa que funcionem així, i és un desgast molt bestia. Costa molt conciliar aspectes quotidians, com la família, i nosaltres el que pretenem és sensibilitzar i anar fent un canvi.

Des de Slow Shop Lleida treballem amb l'impulsor de la Reforma Horària, en Fabián Mohedano, i aquest any, el 28 de novembre, tornarem a tancar a les set de la tarda. Hi ha molts estudis que els comences a llegir i et quedes esgarrifat. Diguéssim que ho fem tot malament: el dormir, el menjar... Clar, amb la Reforma Horària vius igual però, amb més qualitat de vida. Per exemple, tancar al migdia és una pèrdua de temps, no ens cal tanta estona per dinar. És organitzar-se i avançar-ho tot. De fet està comprovat: com més hores estem treballant, no som més productius ni creatius, depenent el sector al qu pertanyis. És millor menys temps i més qualitat. 

  • Què en penseu des de l'Associació sobre el nombre de dies festius que es poden obrir per la campanya de Nadal?

Nosaltres no ho trobem bé. No té sentit que s'obri tant. A més, està molt comprovat què per molt que obris més, no vendràs més. Moltes vegades la gent hi va a passejar i mirar. És evident que si et vols organitzar, et pots organitzar, pots comprar i fer-ho tot. Es tracta d'empatitzar. Des de Slow Shop pensem que aquesta liberalització dels horaris no és real, perquè no és necessària. Els governs i ajuntaments han de posar lleis. Creiem que la Reforma Horària va bé per anar sensibilitzant a la població, que ens anem visibilitzant i que els de dalt, que tenen la força, puguin anar per aquest camí.

  • Una altra polèmica és Torre Salses i el Pla de l'estació. Com creus que afectarà això al comerç de sempre? 

En el seu dia, vaig estar d'oient quan presentaven un estudi d'impacte econòmic i social a l'ajuntament sobre aquest tema. Entre explicacions i dades, van dir una cosa molt clara, i espero que a l'ajuntament també li hagi quedat clar: a Lleida no hi ha lloc per a tants centres comercials, el Pla de l'Estació i Torre Salses van dir que era massa. L'empresa que va fer l'estudi apostava pel Pla de l'Estació perquè es tracta d'un centre comercial integrat a la ciutat. Des de l'Associació no estem en contra dels centres comercials, perquè em d'aprendre a viure amb ells però, sí que estem en contra de Torre Salses, perquè no beneficia a ningú tret de quatre, ja que están situats fora de la ciutat i no enriqueix a aquesta.

El centre comercial del Pla de l'Estació no deixa de ser més petit, s'adequa més a la realitat de Lleida i sobretot, està dins de la ciutat. La gent hi entrarà, alguns potser sí que s'hi quedaran però, el qui busqui una altra cosa, es perdrà per la ciutat i això és el que ens interessa. I no només a nosaltres, sinó també a les cafeteries, per exemple. Estem a favor que integrin totes aquestes coses a nivell comercial però, que ho integrin dins de la ciutat, ja que s'uniria el carrer Remolins, la Rambla i altres carrers propers i donaria més vida. S'uniria l'Eix Comercial i la zona de Pardinyes. Creiem en potenciar el teixit comercial i serveis de la ciutat.

  • Llavors, quina creus que seria la solució per evitar el tancament de més comerços als barris de Lleida?

Crec que seria molt important que abans de fer qualsevol centre comercial, arreglin la base. Lleida està perdent personalitat amb el tancament de comerços. Per això, alguns ens hem unit per crear aquesta filosofia que promou Slow Shop. Primer el què han de fer és mirar cap al comerç, saber què està passant i perquè estan tancant botigues. L'essència i la personalitat d'una ciutat no la fan les grans marques. Si tu vols que una ciutat tingui personalitat com Girona, que té un teixit comercial molt acurat, l'ajuntament ha apostat molt per ells donant ajudes o fent plans de viabilitat, tot això fa que una ciutat tingui personalitat, autoestima i que sigui atractiva comercialment. Hem de tenir una marca pròpia i un centre comercial no ho fa. 

El que haurien de fer des de l'ajuntament és fer una aposta molt forta pel petit comerç i de proximitat, pels serveis amb valors, per les botigues amb personalitat. Per què molts locals acaben tancant? Doncs perquè els lloguers no es poden aguantar. Haurien de fer un pla de viabilitat amb els seus experts i les seves eines. A vegades estem deixats de la mà de deu, com abandonats, i amb un pla d'aquest tipus seria una manera de què l'administració aposti per nosaltres i ajudi a totes les persones que creuen i volen aquest tipus de comerç.

  • Com conviu el petit comerç amb les grans cadenes?

Els centres comercials no els veiem com a competència directa perquè no podem competir amb ells. És a dir, no podem oferir els seus horaris, ni volem, i després, nosaltres tenim producte fet més artesanalment i hi ha un tracte i seguiment darrere de cada client. En un centre comercial, les franquícies funcionen a base de: vens, compres, marxes i tornes, i ja està, és més fred. A nosaltres ens diferencien els valors. Jo el que trobo més greu, a nivell de competència, són els horaris. Ho veig més problemàtic que les vendes.

  • Què feu des de Slow Shop per promocionar-vos?

Doncs fem l'Slow Shop Market, que enguany és el segon que l'organitzem. Intentem fer-ho sempre al mateix lloc (Plaça de la Catedral) perquè vagi agafant més personalitat i consolidació. Aquell dia és una manera de visualitzar-nos com associació i, sobretot, a nivell individual. Després fem la Reforma Horària i llavors, el que vam fer aquest any i que va estar molt bé va ser el Vermut Slow. L'intentarem fer cada any temàticament. Enguany el vam fer sobre la cultura perquè ho vam fer la setmana abans de Sant Jordi i vam portar escriptors d'aquí, una editorial d'aquí i vam intentar fusionar la cultura amb el comerç i els serveis de proximitat. Era com un dia més festiu. I ara que s'apropa el Nadal, perquè estem fent una campanya que volem donar-li un punt social, ja que aquests dies no son bons per a tots. I durant l'any fem moltes col·laboracions entre els diferents membres de Slow Shop.​

Vermut Slow Shop. FOTO: Alexandra Balaguer
Vermut Slow Shop. FOTO: Alexandra Balaguer
  • Jornades com el Black Friday o el Blue Monday són realment útils per al petit comerç? 

No, per a nosaltres no. De fet no hi creiem. Les rebaixes evidentment sí però, aquests tipus de campanyes que ens vénen de fora, no deixen de ser una idea de les grans marques per tal de treure més partit de tot.

  • De quina manera s'ha adaptat el comerç de tota la vida al món digital?

El que ens ha anat molt bé són les xarxes socials. Instagram és molt bon aparador. Facebook fins fa poc també però, ara està més en declivi. Les xarxes ens van molt bé perquè no deixa de ser una publicitat gratuïta que et pots fer tu. I clar, és una manera de visualitzar-nos. Respecte a les botigues online, poques dins de l'associació en tenen però, és evident que la nostra aposta és sempre presencial, som que el client vingui a la botiga, remeni o pregunti. Som més del tracte de tu a tu. 

Flyers del Slow Shop Market. FOTO: Alexandra Balaguer
Comparteix

També t'interessarà