Aprenent a salvar vides

P. RODELLAR
Publicat: 
01-11-2019
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Aprenent a salvar vides

Començar una reanimació cardiopulmonar (RCP) uns dos minuts després que la víctima hagi patit una aturada cardíaca pot augmentar les seues possibilitats de supervivència fins en un 20%. A més, si abans que passin cinc minuts s’utilitza un desfibril·lador, les opcions de sobreviure de l’afectat pugen fins un 70%. Aquests són algunes de les dades que es van donar a conèixer ahir al taller sobre reanimació cardiopulmonar organitzat pel Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) amb la col·laboració de l’empresa lleidatana dedicada a la salut del cor, Neosalus, al carrer Doctor Fleming de Lleida, sota el marc del Dia Europeu sobre la Conscienciació davant de l’aturada cardíaca que es va celebrar el passat dia 16.

Però no només de teoria va constar aquesta activitat, també hi va haver pràctica. Al voltant de 200 persones es van animar a aprendre a fer una RCP guiats pels metges i tècnics del SEM. “És molt important que la societat sàpiga com actuar davant d’una situació així, això salva vides”, va explicar el coordinador de projectes de Neosalus, Rafa Ramírez. “L’objectiu és que s’adquireixin unes nocions bàsiques. Hi ha dos passos essencials: trucar al 112 quan es presencia una aturada i començar a fer compressions toràciques fins que arribin els serveis d’emergències”, va dir Ramírez. Respecte a les compressions, el ritme que s’ha de seguir és el de la cançó Stayin’Alive del grup Bee Gees. Cada dia es registra a Catalunya una mitjana de cinc morts per mort sobtada, dels quals un 40% podrien salvar-se si se’ls practiqués de manera immediata una RCP. A Espanya, la xifra de víctimes mortals per aquesta malaltia és de 30.000, mentre que a Europa són unes 350.000 les persones que perden la vida anualment.


La capital de Ponent compta amb un total de 45 desfibril·ladors municipals repartits per la ciutat

L’ajuntament de Lleida ha posat al servei de la ciutadania a la seua pàgina web www.paeria.cat un mapa amb la xarxa de 45 desfibril·ladors (DEA) municipals que hi ha instal·lats en diferents barris. Els aparells estan ubicats en edificis de públics i al carrer, de forma estratègica en punts que tenen en compte quantes persones hi passen i les característiques dels espais, per donar la màxima cobertura. Així mateix, els pavellons i equipaments esportius municipals també compten tots amb un desfibril·lador.

Comparteix

També t'interessarà