Aprovada la quarta pròrroga de l’estat d’alarma fins al 24 de maig

ACN
Publicat: 
06-05-2020
Actualitzat: 06-05-2020 18:56
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Congrés Diputats pròrroga Estat d'alarma

El Congrés ha aprovat aquest dimecres la quarta pròrroga de l’estat d’alarma fins al 24 de maig. Ho ha fet amb una majoria més ajustada que en les anteriors votacions, amb el suport de la coalició de govern (PSOE i Unides Podem), Cs, PNB, Més País i grups com Coalició Canària, Teruel Existe o Nova Canària. El PP finalment s’ha abstingut enmig de crítiques creuades entre el líder dels populars, Pablo Casado, i el president, Pedro Sánchez. També ho han fet altres formacions com EH Bildu o el BNG. Vox, ERC, JxCat i la CUP hi han votat en contra. La mesura ha comptat amb 178 suports, 75 vots contraris i 97 abstencions.

La sessió ha començat a les deu del matí amb un únic punt a l’ordre del dia: la pròrroga de l’estat d’alarma. I ho ha fet igual que a les darreres sessions: amb un hemicicle pràcticament buit i amb imatges de diversos diputats amb guants i mascaretes. Més de 300 parlamentaris havien demanat el vot telemàtic.

El primer a intervenir ha estat Sánchez i durant el seu discurs ha assegurat que aixecar ara l’estat d’alarma seria un “error absolut” i ha demanat a les CCAA coresponsabilitat fiscal perquè en el context actual calen recursos públics i no s’han de fer “regals fiscals” ni “obsequis als qui més tenen”. També ha promès que la desescalada serà “cogovernada” i que les autonomies hi tindran un paper “protagonista”.

El cap de l’executiu també ha dit que, amb tota la prudència, els indicadors demostra que “la malaltia està essent controlada” i ha anunciat que en el moment en què la major part de l’Estat estigui a la fase 1 el govern decretarà el dol oficial, i quan s’acabi la desescalada i estiguem a la “nova normalitat” es farà un homenatge públic a les víctimes de l’epidèmia “en què el govern treballa des de fa setmanes”.

El PP insisteix: no es pot allargar “indefinidament”

El cap de l’oposició, Pablo Casado, ha anunciat una abstenció pel fet que Sánchez s’ha compromès -fruit dels pactes amb Cs i el PNB- a desvincular els ERTO i les ajudes a autònoms i pimes, a buscar un pla ‘B’, a la “cogovernança” amb les CCAA i ha acceptat el dol nacional. L’ha avisat, però, que “Espanya no pot seguir vivint en excepció constitucional infinitament” i li ha dit que es pot utilitzar la “legislació ordinària” durant la desescalada.

Casado també ha acusat el govern espanyol d’utilitzar com a “escuts humans” i com a “hostatges” a aturats i autònoms pel fet de vincular que es mantingui les ajudes a la pròrroga de l’estat d’alarma. Al torn de rèplica, ha acusat Sánchez de ser “l’error” i el principal “problema”. Sánchez li ha dit que l’abstenció equival a un ‘no’ en una situació com l’actual i li ha respost a Casado que “té por a l’acord” perquè “té por d’ajudar al govern”.

Vox amenaça amb una moció de censura

El líder de Vox, Santiago Abascal, ha amenaçat el govern amb una moció de censura i ha apuntat directament al PP, a qui ha atribuït la “responsabilitat” com a primer partit de l’oposició. Abascal ha tornat a demanar la dimissió en bloc de l’executiu i ha carregat durament contra Pablo Iglesias. “Vox va advertir de la deriva totalitària d’aquest govern, que està convertint l’estat d’alarma en un estat d’excepció i que l’únic que ha combatut són les llibertats”, ha dit.

“Més Tardà i menys Torra”

El president del grup parlamentari d'Unides Podem al Congrés, Jaume Asens, ha agraït a Cs que faci de "dreta responsable" i que finalment hagi decidit votar a favor de la pròrroga de l'estat d'alarma. Durant la seva intervenció, Asens també ha retret el 'no' d'ERC a la votació per allargar l'aplicació del reial decret: "Més Tardà i menys Torra”.

ERC els acusa de “recentralització”

El portaveu d’ERC, Gabriel Rufián, ha retret durant la seva intervenció que Podem avalés l’acord amb Cs per tirar endavant la pròrroga i ha criticat, de nou, l’aposta per la “recentralització, la militarització i la regressió de drets civils”. Rufián ha defensat que hi ha “alternativa” amb “corresponsabilitat” i ha dit que “és una irresponsabilitat gestionar una crisi com aquesta com si es tingués majoria absoluta”.

El ‘pla B’ de JxCat

JxCat, per la seva banda, ha assegurat que sí que existeix “pla B” i que “passa per retornar competències encara que això evidenciï la seva incompetència”. La portaveu de la formació al Congrés, Laura Borràs, ha afirmat que els preocupa l’evolució de la pandèmia però que encara els alarma més “la involució democràtica” que, al seu entendre, lidera Sánchez. També ha posat en dubte que l’executiu estigui preparat per afrontar aquesta nova etapa i l’ha acusat d’anar a “remolc”.

Cs, “salvar vides i llocs de feina”

La portaveu de Cs, Inés Arrimadas, ha defensat el seu suport a la pròrroga assegurant que serveis “per salvar vides i llocs de feina”. En aquest sentit, ha dit que “entre ser útils o inútils, ho tinc clar”. A més, ha assegurat que “Espanya no pot sortir aquest mateix dissabte de l’estat d’alarma” perquè implicaria que decauen els ERTO i les ajudes.

El paper de les CCAA

El PNB, per la seva banda, ha celebrat que Pedro Sánchez hagi “entès” que cal anar de la mà en la fase de desescalada acceptant les seves esmenes a la pròrroga de l’estat d’alarma però l’ha avisat: “Cal que aquests 15 dies vagi pensant en el futur”. Esteban també ha reclamat que es desvinculin les ajudes econòmiques del decret el més aviat possible: “És urgent que es prengui aquesta decisió”.

La CUP els acusa de “saquejar les arques públiques”

La diputada de la CUP Mireia Vehí ha defensat el ‘no’ de la formació a la pròrroga de l’estat d’alarma i ha acusat el govern espanyol d’utilitzar la mesura per “saquejar les arques públiques” i crear un “estat de setge”: “Nosaltres no hi contribuirem”. Durant la seva intervenció al Congrés, Vehí ha dit que “des de l’esquerra sempre hi ha una alternativa” i ha criticat l’executiu de Sánchez de “regalar-li el relat a l’extrema dreta”.

EH Bildu alerta: “No és un xec en blanc”

La portaveu d'EH Bildu (Grup Mixt), Mertxe Aizpurua Arzallus, ha argumentat que l'abstenció dels abertzale a la pròrroga de l'estat d'alarma no és cap "xec en blanc" al govern espanyol. Però ha dit que deixar caure la pròrroga de l’estat d’alarma encara sumaria més “incertesa” entre la ciutadania.

La portaveu del PSOE al Congrés, Adriana Lastra, ha retret al líder del PP, Pablo Casado, que no estigui actuant amb "responsabilitat" i ha criticat que no proposi una "alternativa viable". "Quina és la seva alternativa a l'estat d'alarma?", ha qüestionat Lastra.

Més País, a favor

El portaveu de Més País al Congrés, Íñigo Errejón, ha justificat el ‘sí’ de la seva formació perquè els ciutadans no paguin les conseqüències i no perquè el govern espanyol “s’ho mereixi”. Errejón ha dit que l’executiu “ha d’aprendre a cuidar els seus suports” i a “negociar” i ha alertat del fet que la majoria de la investidura “s’ha anat esquerdant”. El diputat ha alertat que l’aliança amb Cs és “un camí de curt recorregut”.

El diputat del BNG, Nestor Rego, ha explicat que s’abstindrà perquè està d’acord amb que “l’estat d’alarma ha de continuar” tot i que discrepa “en el com”. La diputada de Coalició Canària, Ana Oramas, ha explicat el ‘sí’ per l’acord sobre els ERTO a Canàries i ha dit a l’executiu que la votació d’aquest dimecres demostra que “tenia uns socis que no eren de fiar”.
 

Comparteix

També t'interessarà