Aprovat el Codi Ètic per als càrrecs electes i personal eventual i directiu de la Paeria

ACN
Publicat: 
01-07-2021
Actualitzat: 01-07-2021 10:50
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Aprovat el Codi Ètic per als càrrecs electes i personal eventual i directiu de la Paeria

El Ple de l'Ajuntament de Lleida ha aprovat inicialment el Codi Ètic d'exercici d'activitats públiques per als càrrecs electes i el personal eventual i directiu de la Paeria. El seu objectiu és fixar els valors ètics i les normes que caldrà observar en el desenvolupament de les funcions i competències que tenen atribuïdes. El Codi Ètic ha rebut l'aval dels tres grups del govern, mentre que el regidor no adscrit s'ha abstingut i PSC, PP i Cs hi han votat en contra. L'oposició l'ha qualificat de "cortina de fum" i ha assenyalat que només beneficia al govern "rentant els draps bruts d'alguns dels seus membres". D'altra banda, els vots favorables d'ERC, JxCat i Comú també han permès aprovar el Compte General de la Paeria del 2020.

El Codi Ètic de l'Ajuntament de Lleida inclou principis sobre drets humans, legalitat, eficàcia i eficiència en la gestió de recursos públics, lleialtat institucional, igualtat, inclusió social, imparcialitat, objectivitat, integritat, exemplaritat, respecte, confiança pública, proximitat, rendiment de comptes, transparència i modernització.. A més, defineix les normes de conducta per als càrrecs electes i el personal eventual i directiu i assenyala els casos de conflictes d'interès i la forma d'actuar quan es produeixin. En particular, s'especifiquen pautes en matèria contractual, de subvencions i ajuts públics.

"Només si aquests valors són respectats en l'exercici democràtic, la ciutadania serà capaç de confiar en nosaltres, de reconèixer el nostre servei i valorar-lo com correspon", ha indicat la regidora de Participació i Lluita Contra la Corrupció, Elena Ferre. La redacció del Codi Ètic respon a un encàrrec que va efectuar l'alcalde Miquel Pueyo arran de les anomalies en contractacions detectades a les regidories d'Esports i Urbanisme que van comportar la destitució de Sergio Gonzalez com a regidor d'Esports.

En aquest sentit, el PSC ha dit que l'aprovació d'aquest document és "una cortina de fum sobre tot el que ha passat". Des de Cs han afirmat que "no beneficia a l'Ajuntament, ni a la ciutat ni als veïns, sinó només al govern, rentant-los els draps bruts que haurien d'haver solucionat i que no han fet". El PP ha criticat que s'hagi aprovat sense consens i sense que tampoc s'hagin acordat amb la resta de grups les persones que formaran part de la comissió que vetllarà per compliment del Codi Ètic.

Aprovació del Compte General

D'altra banda, el Ple del mes de juny ha aprovat amb els vots dels tres grups del govern al Compte General de l'Ajuntament de Lleida del 2020, que incorpora organismes autònoms, societats dependents, fundacions i consorcis en què participa la Paeria. El PSC i Cs han afirmat que abans d'aprovar el Compte General calia reformular els comptes de l'EMU de l'any passat en considerar que no mostren una imatge "fidel i real" de la situació financera de l'empresa municipal pel fet "s'infravaloren les existències" en no repercutir el cost d'obres executades del Pla de l'Estació quan es desenvolupi.

L'expedient s'ha aprovat amb els vots dels tres grups del govern (ERC, JxCat i Comú). El PSC, Cs i PP han votat en contra, mentre que Sergio González s'ha abstingut. Un cop aprovat, el Compte General es trametrà a la Sindicatura de Comptes de Catalunya i al Ministeri d'Hisenda.

La sessió també ha avalat una modificació de crèdit al pressupost de la Paeria, la segona que s'aplica els comptes municipals del 2021. L'estat de despeses (augments) té un import de 933.313.05 euros, mentre que la disminució de despesa és de 60.311,48 euros. La seva resta a l'augment de la despesa, genera una xifra anivellada d'augment d'ingressos de 873.001,75 euros per una transferència de l'ACA a la Paeria per aquesta quantitat corresponent al cànon de vessaments dels anys 2018, 2019 i 2020.

Modificació puntual del Pla General per regular la implantació de plantes solars fotovoltaiques a Lleida

En l'àmbit d'Urbanisme, el Ple ha aprovat inicialment la modificació puntual del Pla General d'Ordenació Urbana de Lleida (PGOU) per regular les condicions d'implantació de plantes solars fotovoltaiques al terme municipal. La voluntat és aconseguir un nou model energètic compatible amb la preservació de la qualitat paisatgística, la promoció de l'activitat econòmica agrària, la protecció ambiental, de la biodiversitat i del patrimoni cultural de la població.

En aquest sentit, se suspèn la tramitació de les llicències per a usos i obres d'instal·lacions de plaques solars fotovoltaiques situades sobre el terreny, d'una potència superior a 100 kW, que s'ubiquin totalment o parcialment a Lleida, d'acord amb el plànol de delimitació de l'àmbit subjecte a suspensió de llicències. S'exceptuen aquelles llicències que siguin admissibles d'acord amb la proposta de modificació del Pla General que es tramita. El termini de suspensió serà fins a la data d'inici de la vigència de modificació del PGOU, amb un màxim de dos anys a comptar des del 22 de maig del 2021.

La sessió també ha acordat renovar la declaració del municipi de Lleida com àrea amb mercat d'habitatge tens. Amb aquesta acció, la Paeria dona compliment al pla d'actuacions en matèria de contenció de rendes en els contractes d'arrendament dels habitatges, amb la finalitat d'incrementar l'oferta de lloguer assequible i controlar la bombolla de preus.

El Ple ha avalat també la prorroga per al 2022 del conveni entre la Generalitat i la Paeria per oferir 40 places als centres de dia de gent gran de Magraners i Santa Clara. Així mateix, s'han aprovat les bases per a la concessió d'ajuts destinats a la promoció i protecció de la salut i a la sensibilització envers la Salut Pública. La sessió també ha aprovat les operacions de delimitació entre els termes municipals de Lleida i Torrefarrera. Així mateix, ha donat llum verda a la renovació del conveni entre la Paeria i l'Associació de Voluntaris de Protecció Civil de Lleida.

Pla de mobilitat

En l'apartat de mocions, la sessió ha donat llum verda a la presentada pel PSC que insta l'Ajuntament de Lleida a redactar un nou pla de mobilitat urbana sostenible, amb mesures de pacificació del trànsit a la ciutat. Així mateix, el text demana una normativa per regular els talls de carrers i els seus usos, un estudi per elaborar un mapa de zones de baixes emocions o lliures de trànsit i analitzar la necessitat d'habilitar nous pàrquings dissuasius a la ciutat, entre altres propostes.

El Ple també ha aprovat la moció del PP que insta el govern de l'Estat realitzar els canvis normatius necessaris per a la reforma del mercat elèctric per tal de garantir un preu just en el rebut de la llum i evitar increments desmesurats. També demana modificar la Llei del sector elèctric per tal que determinats costos reguladors que determinen part de la factura elèctrica com ara el deute del sistema elèctric siguin finançats a càrrec dels pressupostos estatals.

D'altra banda, s'ha aprovat la moció d'ERC que reclama als estats del món que es comprometin d'una manera "clara i precisa" amb el desarmament nuclear i que prenguin mesures concretes cap al seu assoliment. A la vegada, insta el govern espanyol a signar i ratificar el Tractat sobre la Prohibició de les Armes Nuclears aprovat per les Nacions Unides. Així mateix, també ha rebut l'aval del Ple la moció del grup de Ciutadans per impulsar i millorar el centre de piragüisme de Lleida Saül Craviotto. Entre altres punts, el text insta la Paeria a renovar el conveni per a la gestió i ús d'aquest centre abans que acabi l'any.

D'altra banda, s'ha aprovat per unanimitat la moció de Pimec Lleida que demana que les pimes esdevinguin les principals beneficiàries dels fons Next Generation UE dins l'àmbit empresarial, i que les entitats locals tinguin un paper "rellevant" en la distribució dels d'aquestes fons europeus. També ha prosperat amb el suport de tots els grups la presentada pel Rotary Club de Lleida que emplaça la Paeria a facilitar una ubicació per instal·lar un 'punt' Rotary a la capital del Segrià. L'entitat proposa situar-lo al carrer Jaume II, damunt de la canalització i a tocar del pont vell.

Pueyo assegura que no té cap intenció de destituir Postius

En resposta a un prec de Cs, l'alcalde Miquel Pueyo ha deixat clar que no té cap intenció de destituir al tinent d'alcalde i regidor d'Urbanisme, Toni Postius. "No veig cap raó perquè ho hagi de fer", ha assenyalat. Els grups socialista i de Ciutadans també han aprofitat el Ple per criticar la decisió del govern de deixar damunt la taula en la Junta de govern local de la setmana passada l'aprovació definitiva de la modificació del pla de reparcel·lació del SUR-42-Torre Salses, on Eufonund promou la construcció d'un parc comercial i oci. Altrament i responent en aquest cas al PSC, Pueyo ha explicat que abans de quinze dies anunciaran el pla de represa de les activitats per a gent gran a les llars municipals de la ciutat.

Junta General EMU

Abans del Ple, s'ha celebrat la Junta general de l'EMU. Els vots d'ERC, JxCat i Comú han permès aprovar els comptes del 2020 de l'Empresa Municipal d'Urbanisme, que va tancar l'exercici amb un resultat positiu de 885.892 euros. El tinent d'alcalde i president de l'EMU, Sergi Talamonte, ha destacat que són "els millors resultats financers en una dècada" a l'empresa, mentre que l'oposició han reiterat que no mostren la situació comptable real de l'EMU en no comptabilitzar els 22 milions d'euros que hauran de repercutit en l'empresa quan es desenvolupi el Pla de l'Estació.

Comparteix

També t'interessarà