Aquests són els grups d'interès amb qui més s'ha reunit el Govern en el seu primer any

ACN
Publicat: 
23-05-2022
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Aquests són els grups d'interès amb qui més s'ha reunit el Govern en el seu primer any
    Peu de foto: 
    Imatge d'arxiu

Unió de Pagesos és l'entitat amb qui s'ha reunit més el Govern en el seu primer any, segons l'agenda pública dels alts càrrecs de la Generalitat que consta al Portal de Transparència. En concret, el sindicat s'ha trobat amb membres de l'executiu en 83 ocasions des del 26 de maig de l'any passat. La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (59) i Creu Roja (56) ocupen el segon i tercer lloc, seguides de l'associació agrària JARC, amb 53 reunions, i la patronal Pimec, amb 51. La conselleria d'Acció Climàtica, la de Drets Socials, i la d'Empresa i Treball són les que més entitats, agents socials i empreses han rebut. Amb tot, fonts de Govern Obert alerten que el nivell de compliment a l'hora de registrar les reunions és "intermedi".

Amb dades analitzades per l'ACN des que el Govern va prendre possessió fins a principis de maig d'aquest any, els alts càrrecs s'han reunit amb uns 5.000 grups d'interès diferents. Entitats agràries encapçalen el rànquing, entre les quals també l'Associació d'Iniciatives Rurals de Catalunya (40), mentre que associacions municipalistes ocupen també llocs destacats (ACM en 39 ocasions i FMC amb 25). Els sindicats UGT (34 reunions) i CCOO (25) també s'han assegut diversos cops amb alts càrrecs. Pel que fa a les patronals, mentre que hi ha 51 contactes registrats amb Pimec, en consten 13 amb Foment, 11 amb CECOT i cap amb la CEOE.

Endesa, l'empresa amb qui més s'ha reunit el Govern

Endesa és l'empresa amb qui més vegades s'ha trobat l'executiu, en 20 ocasions, segons el llistat de reunions públiques. Pobresa energètica i desenvolupament d'energies renovables són alguns dels motius dels contactes que consten. Cellnex, amb 17; Mediapro, amb 16; i PricewaterhouseCoopers, IBM i Deloitte, amb 15, apareixen just darrere de l'energètica en el llistat. Telefónica, Microsoft i Indra s'han assegut amb directius de la Generalitat en 14 ocasions, mentre que Seat ho ha fet en 13.

Grups com ara la Taula d'Entitats del Tercer Sector Social (25), Eurecat Centre Tecnològic (22), Plataforma per la Llengua (19) i Òmnium (19) i la Fundación Leitat (19) també han tingut trobades recurrents amb el Govern. En l'anàlisi s'ha comptabilitzat la presència de dos o més alts càrrecs en una mateixa reunió com una sola trobada.

Segons la llei de transparència del 2014 i el decret 171/2015 que la desplega, les reunions de grups d'interès amb alts càrrecs s'han de publicar obligatòriament quan la intenció és "influir directament o de manera indirecta" en les polítiques públiques. A més, les entitats i empreses que ho vulguin fer, s'han d'inscriure abans al registre de grups d'interès, o com a mínim hagin presentat "per escrit" abans de la trobada que sol·licitaran adherir-s'hi.

En els criteris publicats per la Comissió Interdepartamental de Transparència i Govern Obert l'octubre del 2021 es concreta que no només s'han de notificar les reunions del personal directiu de la Generalitat, sinó també del personal d'entitats del seu sector públic que tinguin rang de subdirecció general o equivalent. En aquest sentit, fonts de Govern Obert han explicat que el fet que entitats públiques també ho hagin de fer ha disparat el número de noves entitats inscrites al registre en "unes 200" des del 23 de març fins als 4.500.

L'aplicatiu per donar-se d'alta com a grup d'interès, un "infern"

Amb tot, també expliquen que ni tots els ens que fan lobby al Govern s'han inscrit al registre, ni els departaments de l'executiu registren totes les trobades. Segons les mateixes fonts, l'aplicatiu per donar-se d'alta és "un infern", amb un sistema de la primera dècada del segle XXI i una informació administrativa requerida "difícil d'entendre" per moltes entitats. A més, hi ha una "part cultural" de fer entendre a l'Administració que les reunions han de constar.

El departament afirma que està "treballant" en "simplificar" el registre amb una nova eina, i alhora recorda que la legislació no obliga a comunicar reunions en el marc d'una negociació sindical, d'un procediment administratiu o de la prestació de serveis després d'un concurs públic.

Igualtat i Universitats, a la cua del rànquing

Entre les reunions que sí que estan registrades des del 26 de maig del 2021, el departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural és qui més grups d'interès ha rebut, en 943 ocasions, amb 287 ens diferents. Drets Socials és el segon del rànquing, amb 697 reunions i 344 grups d'interès diferents rebuts, mentre que Empresa i Treball en suma 643 (amb la major varietat del Govern, 390) i Vicepresidència, 537.

A la part baixa es troben Igualtat i Feminismes, amb 50, i Recerca i Universitats, amb 19 trobades registrades. Contactat per l'ACN, Igualtat justifica la dada explicant que, tenint en compte que és una conselleria de nova creació, van estar "construint" el departament els primers mesos. A més, expliquen que moltes trobades a les quals han participat s'han fet a través del Consell Nacional de les Dones de Catalunya i el Consell Nacional LGTBI, que queden fora del registre. Universitats també justifica l'estadística a l'ACN dient que els seus "principals interlocutors" són universitats i centres de recerca, que "no són grups d'interès".

Pel càlcul per departaments, una reunió amb més d'una entitat alhora s'ha computat com tantes trobades com entitats fossin presents a la cita.

Garriga, la consellera que ha participat de més reunions

Pel que fa als consellers, la titular de Cultura, Natàlia Garriga, és qui ha participat en més reunions diferents, 107, mentre que el d'Empresa i Treball, Roger Torrent, ha acudit a 91 contactes. Els segueixen la responsable d'Acció Climàtica, Teresa Jordà (65); la consellera de Presidència, Laura Vilagrà (53); i la de Drets Socials, Violant Cervera (52). El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha mantingut 38 reunions amb 87 actors socials. Òmnium, amb quatre trobades, és l'entitat que s'ha assegut més vegades a la mateixa taula que el cap de l'executiu.

Comparteix

També t'interessarà