Aquests són els principals canvis en la nova llei de trànsit

REDACCIÓ
Publicat: 
22-03-2022
Actualitzat: 24-03-2022 11:05
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Aquests són els principals canvis en la nova llei de trànsit
    Peu de foto: 
    Imatge d'arxiu (Miquel de Santiago)

El dilluns 21 de març ha entrat en vigor la nova llei de trànsit, que suposa, en termes generals, un enduriment de la normativa i un increment de les sancions a aquells conductors que la infringeixin. Però, com ens afecta exactament? Per a respondre a aquesta pregunta, una coneguda plataforma d'assegurances ha resumit els canvis principals i ha analitzat també quins són, actualment, les multes més freqüents entre els espanyols. La plataforma, així mateix, planteja com podria afectar l'assegurança del cotxe la nova normativa.

Quins canvis introdueix la llei i com s'ajusten a la realitat?

Les novetats que contempla la nova llei tenen a veure amb diverses qüestions: els avançaments, els límits de velocitat, les sancions relacionades amb l'ús dels dispositius mòbils, etcètera.

Així, subjectar el mòbil amb la mà mentre es condueix suposarà ara la pèrdua de fins a sis punts (abans tres). Un enduriment absolutament necessari si tenim en compte que les distraccions constitueixen la primera causa de mort en accident de trànsit; i que en 2020 van augmentar un 3%. Més concretament, els analistes apunten que les distraccions es troben darrere del 31% dels sinistres, seguides del consum d'alcohol (27%) i l'excés de velocitat (25%). Totes qüestions que s'aborden en la llei de trànsit.

Quant a la taxa d'alcohol, una recent enquesta a Acierto.com revelava que fins al 54% dels conductors reconeixien haver conduït alguna vegada sota els seus efectes, amb els perills que això implica. El problema afecta en major mesura als homes joves. Amb la nova normativa, els conductors menors d'edat de qualsevol mena de vehicle –també bicicletes i patinets elèctrics– no podran circular amb una taxa d'alcohol superior a zero.

Si parlem de velocitat, un dels canvis introduïts consisteix en l'eliminació del marge de 20 km/h, que fins ara podia superar-se en dur a terme un avançament en carretera. Alguna cosa que, segons els experts, dispararà les multes.

Una altra dada estadística preocupant és que el 26% dels morts en accident de trànsit durant l'últim any no portava posat el cinturó de seguretat. La nova llei pretén conscienciar sobre aquest tema: a partir d'ara es perdrà un punt més (quatre en total), tant si no s'utilitza com si es fa incorrectament. La sanció continuarà sent de 200 euros.

Ciclistes i vianants, novetats clau

Una novetat que afecta directament els ciclistes i ciclomotors –i que també està relacionada amb el punt anterior– és l'obligació dels conductors de canviar de carril en avançar-los, en les vies amb més d'un carril per sentit. La multa serà de 200 euros. La mateixa sanció suposarà estacionar en el carril bici o vies ciclistes.

Un punt clau si tenim en compte l'increment del nombre de persones que, després de la crisi del coronavirus, utilitzen aquest mitjà de transport per a desplaçar-se. De fet, durant el desconfinament, la cerca de bicicletes es va disparar per sobre del 150% en algunes ciutats.

La mesura és molt significativa si tenim en compte que, fa tan sols uns anys i segons una enquesta realitzada, el 41% dels espanyols considerava que era perillós anar a treballar amb bicicleta. A més, les estadístiques que maneja l'entitat indiquen que el nombre de ciclistes morts en carretera durant l'últim any ha augmentat. La nova llei de trànsit arriba per a fer front a aquesta i altres realitats.

Respecte als vianants, la nova llei posa l'accent en la preferència de pas sobre els vehicles (inclusivament patinets i bicicletes) en els passos per a vianants –ja regulats–, zones per als vianants i voreres. La mesura aterra en un context en el qual els vianants representen el 22% dels morts en accidents de trànsit. El 80% d'ells, a més, són culpa del conductor.

Quant a la recuperació de punts, després de l'entrada en vigor de la nova llei, serà necessari que transcorrin dos anys sense cometre infraccions perquè un conductor pugui recuperar el seu saldo inicial de punts. Encara que es podran recuperar dos a través de cursos de conducció eficient i segura.

Multes més freqüents a Espanya

Més enllà dels comportaments de risc citats que la nova llei atallarà, s'ha investigat quines són les multes més freqüents al nostre país. Segons les dades als quals ha pogut accedir:

  • Al nostre país la DGT recapta al voltant de 400 milions d'euros anuals en multes de trànsit. Madrid i Sevilla encapçalen el rànquing de denúncies.
  • L'excés de velocitat és la infracció més habitual a Espanya: de fet, s'estima que 7 de cada 10 multes són per aquesta raó.
  • Li segueix el consum d'alcohol i drogues al volant: no podem perdre de vista que 1 de cada 3 morts en accidents de trànsit havien consumit alcohol o drogues. Aquest comportament afecta més als homes joves.
  • No portar posat el cinturó de seguretat és una altra de les infraccions més comunes (també contemplada en la llei). Igual que utilitzar el telèfon mòbil al volant.
  • En la llista de multes freqüents també es colen les que concerneixen a conduir sense segur i a conduir amb la ITV caducada. Quant a aquesta primera, es calcula que actualment circulen pel nostre país 2,65 milions de vehicles sense assegurança. Fer-lo pot implicar no sols sancions econòmiques sinó que, en cas d'accident amb danys corporals a tercers, podria tenir conseqüències terribles.

L'assegurança del cotxe i la nova llei

D'altra banda, es planteja si aquest enduriment de les sancions podria afectar l'assegurança del cotxe. Per exemple, segons apunten els experts, a partir d'ara, determinades multes podrien multiplicar-se. Com les multes per velocitat en els avançaments. Posem llavors el cas d'un conductor que recorregués al servei de recurs de multes de la seva assegurança amb més freqüència. Utilitzar-ho amb més assiduïtat podria encarir-la de cara al pròxim any.

No obstant això, cal tenir en compte que no sempre és possible recórrer una multa, i que l'assegurança ens ajudarà (sempre sobre la base dels límits contractats i si tenim una pòlissa amb aquesta prestació) en cas que sigui possible. Aquesta cobertura compta amb avantatges com que evita el pagament a advocats per a recórrer, permet saber com més aviat millor si cap el recurs, facilita els tràmits corresponents, etcètera.

D'altra banda, s'espera que la nova normativa relacionada amb l'ús del casc, el cinturó de seguretat i els sistemes de seguretat infantils resulti dissuasiva. Això podria reduir, a mitjà termini, els accidents amb danys personals, els més cars per a les asseguradores (hi ha indemnitzacions pel mig, generalment). I, conseqüentment, abaratir les pòlisses. Igual que la resta de canvis pensats per a reduir la sinistralitat i la gravetat dels accidents. Si bé encara haurem d'esperar un temps per a veure les conseqüències de totes les mesures implementades, tant en l'assegurança com en altres àmbits.

Comparteix

També t'interessarà