⏯️ Aragonès defensa que la Generalitat és qui hauria de decidir el toc de queda a Catalunya

ACN
22-10-2020
  • ⏯️ Aragonès defensa que la Generalitat és qui hauria de decidir el toc de queda a Catalunya
  • Pla mitjà del vicepresident amb funcions de president, Pere Aragonès, a la Diputació de Lleida
  • Pla mitjà llarg del vicepresident amb funcions de president, Pere Aragonès, amb la consellera d'Agricultura, Teresa Jordà, i el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn

El vicepresident amb funcions de president, Pere Aragonès, ha defensat que la decisió sobre la possibilitat d'implantar el toc de queda o qualsevol altra mesura sanitària a Catalunya haurà de ser de la Generalitat. Aragonès ha explicat que, des del Ministeri de Sanitat, s'ha traslladat al Govern que la proposta es posarà a discussió en el Consell interterritorial de Salut d'aquesta tarda i en el qual participarà la consellera Vergés. D'altra banda, el vicepresident ha evitat valorar les declaracions de l'investigador Oriol Mitjà en què ha afirmat que l'expresident Quim Torra li va oferir entrar a Govern amb "rang de conseller" però que ERC no hi estava d'acord. "Ara estem centrats en aquesta segona onada", ha sentenciat Aragonès. 

Pere Aragonès ha afirmat des de Lleida que "el Govern sempre ha dit que no es pot descartar cap eina ni mesura" però ha deixat clar que, més enllà del que aquesta tarda posi sobre la taula el Ministeri de Sanitat, "les decisions sobre el toc de queda o sobre qualsevol altra mesura per implantar-les a Catalunya haurà de ser de la Generalitat". 

En aquest sentit, el vicepresident amb funcions de president ha recordat que el Govern està implantant les mesures que es van adoptar la setmana passada, que són "unes de les més estrictes que s'estan aplicant a nivell de l'Estat i que ja s'han implantat a altres llocs d'Europa". "Ara és moment de prioritzar aquestes mesures", ha assenyalat. 

Aragonès evita valorar les declaracions d'Oriol Mitjà

D'altra banda, Aragonès ha evitat valorar les declaracions efectuades aquest dijous per Oriol Mitjà a Catalunya Ràdio en què l'investigador ha assegurat que l'expresident de la Generalitat Quim Torra li va oferir entrar al Govern "amb rang de conseller" amb capacitat executiva i competències en Salut però que ERC no hi estava d'acord. El vicepresident ha defugit referir-se a "tot el que puguin ser debats d'origen polític o d'equilibris polítics" i ha dit que ara el Govern està centrant els esforços en la segona onada de la pandèmia i en les mesures per fer-fi front, "valorant sempre la professionalitat de tots els experts del país i amb els quals volem seguir comptant". 

Pere Aragonès ha ressaltat que, des del primer moment, tot el Govern –amb Torra al capdavant i consellera Salut- ha estat treballant davant la pandèmia "amb decisions basades en criteris científics dels professionals del Departament de Salut, d'assessors externs –entre els quals del doctor Mitjà-" i ha assegurat que la voluntat del Govern "sempre ha estat aprofitar l'expertesa".

En relació amb la possibilitat de la restitució del major dels Mossos d'Esquadra Josep Lluís Trapero al comandament del cos policial, el vicepresident ha dit que es remet al que digui i a la decisió que acabi adoptant el conseller d'Interior, Miquel Sàmper, en aquest sentit. 

El Govern ampliarà els 40 MEUR en ajuts a la restauració si les sol·licituds superen aquesta quantitat

Pere Aragonès també ha explicat que el Govern augmentarà els 40 MEUR en ajuts als sectors que han hagut d'aturar l'activitat per les noves restriccions com ara els de la restauració i l'estètica si les sol·licituds que s'acaben rebent són per un import superior a aquesta quantitat. Aquest dimarts el Govern va aprovar aquesta ajuts i "aquesta setmana han d'estar en marxa tots els tràmits perquè es puguin demanar", ha remarcat. 

Així mateix, ha dit que la setmana vinent es compliran 15 dies d'aquestes mesures i serà el moment, des del punt de vista sanitari, per veure "quines es modifiquen, quines continuen i si se n'han de treure algunes o posar-ne de noves". Si fos necessària aquesta darrera opció, el vicepresident ha anunciat que s'articularia un nou paquet d'ajuts perquè "a una altra restricció, una altra mesura de suport", ha dit. 

El Govern rebutja autoritzar l'obertura de la restauració del Baix Segrià per evitar desplaçaments a la Franja

Finalment, Aragonès ha descartat rotundament autoritzar l'obertura parcial de bars i restaurants del Baix Segrià per tal d'evitar que persones es desplacin a establiments de municipis de la Franja, com està succeint els darrers dies arran de les restriccions que obliguen a aturar l'activitat del sector a Catalunya. Així ha respost a la petició que van fer aquest dimecres al Govern els alcaldes de la zona per tal que els locals de restauració del Baix Segrià poguessin obrir amb un 50% d'aforament màxim. 

"Si ara el que fem es permetre una excepció a aquestes mesures a un o diversos pobles de Catalunya, el que estarem fent és situar més risc de contagi en aquests municipis" i, per tant, "no ho farem i no hi haurà excepcions", ha assenyalat el vicepresident en funcions de president.  

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta