Aran i Generalitat reclamen la variant oest de Vielha per reduir l’impacte ambiental

X. R. / X. S.
30-05-2018
  • Aran i Generalitat reclamen la variant oest de Vielha per reduir l’impacte ambiental

El Conselh Generau, la Generalitat, la Diputació de Lleida i l’ajuntament de Vielha reclamen al ministeri de Foment la variant oest de la capital aranesa a la nova N-230, amb un túnel de 5,2 quilòmetres per sota del bosc de Baricauba. Aquesta és la proposta que es recull a les al·legacions conjuntes que han presentat les quatre administracions a l’alternativa de Foment per a la millora d’aquesta carretera. El síndic d’Aran, Carlos Barrera, va explicar ahir que el ministeri “està tornant a insistir amb una proposta del 1997 que els alcaldes d’Aran ja van rebutjar el 2002 i se’ls va presentar la mateixa alternativa”.

La proposta de les administracions és la construcció d’una via de tres carrils paral·lela a l’actual N-230 des de la boca nord del túnel de Vielha fins al Parador (5,1 km), on començaria el túnel de Baricauba, que acabaria al Pont d’Arròs, uns tres quilòmetres més a prop de la frontera amb França que el projecte de Foment.

Aquesta alternativa contempla un pressupost d’execució de 280 milions d’euros, davant els 84 que costaria l’alternativa de Foment, que desvia la variant de Vielha a l’est, fins a la C-28 a Betren. Barrera va assegurar que aquesta proposta suposa una “agressió mediambiental inacceptable” i que l’actuació que ells posen sobre la taula suposa “millorar aquesta via sense que suposi enfonsar turísticament Aran” amb la construcció de grans viaductes.

Per la seua part, el president de la Diputació, Joan Reñé, es va mostrar confiat que Foment “atendrà” les seues peticions i “farà seua” aquesta proposta per “aparcar les quatre alternatives que plantegen” des del ministeri. L’alcalde de Vielha, Juan Antonio Serrano, va assegurar que demanen a Foment que presenti una alternativa que contempli el túnel i treballi en una segona fase per construir variants a les poblacions de Les i Bossòst.

Territori instal·larà proteccions per a motoristes

D’altra banda, el departament de Territori de la Generalitat invertirà 1,7 milions d’euros a instal·lar pantalles de protecció per als motoristes en vuit carreteres catalanes, entre les quals es troba la C-462, que va des de Solsona fins al pantà de la Llosa del Cavall.

Serà el setè accés de la ciutat encara que, com va apuntar ahir l’alcalde, Ramon Royes, permet evitar el perill de l’accés per l’avinguda Francesc Macià on hi ha dos centres educatius. L’obra és, a més, un accés directe al centre de la ciutat, concretament a la rotonda de l’avinguda de Guissona.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta