Aran ratifica el pla urbà que limita els usos en bordes

SEGREcom
10-05-2014
  • Aran ratifica el pla urbà que limita els usos en bordes

La comissió d'Urbanisme d'Aran va aprovar ahir les modificacions en el pla urbanístic que han de preservar l'arquitectura tradicional de la Val, en especial, el manteniment i conservació de les cabanes de pastor o bordes. El pla vetlla perquè aquestes construccions agroramaderes a terra no urbanitzable mantinguin el caràcter de no residencial, segons els criteris tècnics consensuats per la Generalitat, el Conselh, els ajuntaments i els col·lectius afectats.

D'aquesta manera, s'evitarà que les esmentades construccions convertides en segones residències s'hagin d'enderrocar, finalment, per ordre de la conselleria de Territori i Sostenibilitat, com ja s'ha ha passat en alguna ocasió. En els últims anys, s'ha ordenat la demolició de més d'una dotzena, l'última el mes de febrer passat al nucli de Tredòs (Naut Aran).

D'altra banda, el planejament incideix en el Parc Territorial de la Garona i fixa la seua ordenació tenint en compte els efectes de les riuades del juny i que limitaran les activitats a menys de 100 metres allà on hi ha risc d'inundacions (vegeu SEGRE del dia 6). Altres punts ratificats fan referència als equipaments locals d'àmbit supramunicipal, a la competència dels consistoris per concretar els espais de protecció patrimonial, la inclusió del desdoblament de la N-230 dins de l'estudi de Foment per a la reforma d'aquesta infraestructura viària, a la normativa d'edificació que ha de ser respectuosa amb l'entorn, el reconeixement d'assentaments preexistents i la bona regulació de les infraestructures d'accessibilitat, entre altres punts.

El Pla Director Urbanístic d'Aran es va aprovar al juny del 2010 i inclou tots els municipis de la Val. Va rebre diverses al·legacions i recursos sobre aspectes que podrien vulnerar l'autonomia municipal i les competències locals, per la quala un any després es va decidir modificar-ne i concretar-ne alguns punts.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Creus que és adequat que els nens i nenes facin activitats extraescolars aquest curs?