⏯️ Arrenca la recollida del préssec i la nectarina al Baix Segrià

ACN
Publicat: 
27-05-2020
Actualitzat: 27-05-2020 17:25
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • ⏯️ Arrenca la recollida del préssec i la nectarina al Baix Segrià
  • Treballador temporer agrari agrícola agricultura collita fruita préssec nectarina camp finca mascareta
    Peu de foto: 
    Imatge d'arxiu
  • Treballador temporer agrari agrícola agricultura collita fruita préssec nectarina camp finca mascareta
    Peu de foto: 
    Imatge d'arxiu
  • ⏯️ Arrenca la recollida del préssec i la nectarina al Baix Segrià
  • Treballador temporer agrari agrícola agricultura collita fruita préssec nectarina camp finca mascareta
  • Treballador temporer agrari agrícola agricultura collita fruita préssec nectarina camp finca mascareta
  • Treballador temporer agrari agrícola agricultura collita fruita préssec nectarina camp finca mascareta
  • Treballador temporer agrari agrícola agricultura collita fruita préssec nectarina camp finca mascareta

Els productors del Baix Segrià han iniciat la collita de préssec i nectarina en una campanya marcada per l'emergència sanitària i en què s'espera un descens de producció a Catalunya del 18,6% respecte a la passada com a conseqüència, sobretot, d'un quallat i floració escassos, però també per les arrancades dels darrers anys. Segons les previsions d'Afrucat i del Departament d'Agricultura, enguany s'assolirà una producció de 413.050 tones de préssec i nectarina, respecte a les 507.270 tones del 2019. La davallada de producció generalitzada al conjunt d'Europa fa que el sector confiï en un repunt dels preus en origen després d'anys de crisi en què han estat baixos i, en molts casos, per sota dels costos de producció.

El Baix Segrià ha donat el tret de sortida a la recol·lecció de les varietats més primerenques de préssec i nectarina, uns deu dies abans del que seria habitual per l'avançament de la collita en aquesta zona. La producció de fruita de pinyol serà aquest 2018 un 18,6% inferior a la campanya passada tot i que un 1,1% per sobre de la mitjana del període 2018-2020, segons les previsions que van donar a conèixer la setmana passada Afrucat i Agricultura.

Així, se situarà entorn de les 413.050 tones al conjunt de Catalunya, lluny de les 507.270 tones del 2019. Per grups, en préssec rodó la collita serà un 22% inferior (95.490 tones); en préssec pla disminuirà un 15% (113.630 tones); en nectarina baixarà un 20% (181.500 tones) i la pavia, un 9% (22.430 tones).

A les comarques de Lleida, principal zona productora, la collita serà un 18,7% inferior en relació amb l'anterior, amb una producció estimada de 379.100 tones (la producció del 2019 va ser de 466.534 tones), i un 0,2% per damunt de la mitjana 2018-2020. A la demarcació de Tarragona les previsions estimen una producció de 27.100 tones, un 18,8% inferior a la darrera campanya; a Barcelona, de 5.400 tones (-2,2%), mentre a les comarques de Girona, se situarà en les 1.350 tones (-22%).

La caiguda de producció és conseqüència, sobretot, d'un quallat i floració escassos a Lleida i Tarragona, sumat a les gelades de finals de març que també han afectat varietats més primerenques. L'escassetat de fruits als arbres pels problemes de quallat i floració esperar, però, una bona mida qualitat i uns nivells de dolçor òptims dels fruits, segons els productors. En aquesta davallada productiva també s'han de tenir en compte les arrancades que s'han fet els darrers anys coincidint amb el Pla que va activar Agricultura el 2018 per treure fruita de pinyol del mercat. En total, s'hi ha acollit unes 1.400 hectàrees, del total de 2.000 ha que preveia subvencionar el Pla.

Els productors confien en un repunt dels preus pel fet que hi ha menys producció

Els productors esperen que sigui una campanya "coherent" i "decent" pel que fa a preus, tenint en compte la caiguda generalitzada de la producció al conjunt d'Europa. Josep Maria Companys, d'Unió de Pagesos, confia que enguany el pagès "rebi un preu digne i es pugui guanyar la vida per poder continuar tirant endavant les explotacions", després d'anys amb preus baixos en origen i, fins i tot, per sota dels costos de producció. Companys reclama una distribució més equitativa dels marges dins la cadena alimentària i acusa la gran distribució d'haver condemnat en els darrers anys "a la mort del sector". "Els pagesos l'únic que volen és viure dignament dels seus productes", remarca.

En aquest sentit, el representant d'Unió de Pagesos adverteix d'una "actuació dura i contundent" si el sector no rep uns preus correctes aquesta campanya i més si és té en compte l'increment de costos que li ha suposat la implementació de mesures de prevenció contra la covid-19, la mobilitat dels treballadors i l'aplicació de l'increment del salari mínim interprofessional. Així mateix, Companys rebutja que sigui el consumidor qui hagi d'acabar pagant aquest increment.

Incertesa per la disponibilitat de mà d'obra

Una de les incerteses amb què el sector afronta la campanya és la disponibilitat de mà d'obra per les restriccions fixades per les autoritats per l'emergència sanitària. De moment, disposa dels treballadors necessaris però caldrà veure quan arribi el pic de la campanya, en les pròximes setmanes. Aquesta setmana han començat a arribar des de Romania temporers habituals que des de fa anys treballen a la fruita i que, fins ara, no s'havien pogut desplaçar fins a Lleida. Afrucat preveu transportar-ne més de 500 i el primer contingent ja va arribar el cap de setmana passat en autocars. Altres treballadors de països africans hauran d'esperar, segurament, fins al juliol per poder accedir a l'Estat.

Josep Maria Companys afirma que els pagesos necessiten aquests treballadors per tenir garantida la mà d'obra suficient per a la campanya. En aquest sentit, assenyala que la xifra d'aturats i estudiants que estan treballant al camp és "insignificant", malgrat les més de 9.000 sol·licituds rebudes des de SOC arreu del país de persones interessades en treballar a la fruita.

Un estudiant que decideix treballar a la fruita en no poder-ho fer, de moment, al sector del lleure

L'Eduard Pons és un jove de Torres de Segre (Segrià) que enguany ha decidit treballar a la fruita a la mateixa població. Estudia Educació Social a la UdL i normalment els estius treballava en el sector del lleure infantil i juvenil i, davant la "incertesa" de la situació derivada per la crisi de la covid-19, ha optat per treballar al camp a l'espera de què acaba passant amb el tema de les colònies aquest estiu.

Suport entre pagesos per la covid-19

A Torres de Segre, l'Ajuntament i diversos pagesos de la població han impulsat una iniciativa solidària per ajudar els agricultors que puguin ser positius de covid-19 durant la campanya de la fruita. La idea és crear un grup de voluntaris que oferiria suport als companys afectats i desenvoluparia les tasques requerides en les seves explotacions agràries mentre sigui necessari. En cas de contagi i durant el període de baixa laboral, la proposta permetria poder tirar endavant la collita i desenvolupar la campanya amb la màxima normalitat possible.

De la mateixa manera que altres consistoris del Baix Segrià, l'Ajuntament de Torres de Segre ha habilitat un espai amb uns 40 llits per acollir, si fos necessari, si algun treballador agrari amb símptomes de coronavirus. Tot i això, en cas que algun temporer doni positiu i no estigui greu serà traslladat a l'Hotel Rambla de Lleida, tal com preveu el dispositiu que han posat en marxa Salut, la Paeria i la Diputació de Lleida.

Comparteix

També t'interessarà