Asaja exigeix mesures d'urgència per fer front a la crisi de preus al sector de la fruita dolça

ACN
Publicat: 
28-01-2020
Actualitzat: 28-01-2020 11:23
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • ASAJA Lleida reclama una major rebaixa dels mòduls per als agricultors i ramaders

La sectorial de la fruita d'Asaja s'ha reunit aquest dilluns Madrid per a analitzar la "dramàtica situació" que arrossega el sector, afectat per "greus desequilibris de mercat que fan insostenible la situació per als productors" que, fins i tot, "posen en risc la continuïtat de moltes explotacions". Per fer front a aquesta "crisi estructural", des d'Asaja han reclamat, de manera "urgent", un pla d'arrencada i abandó; la limitació de les noves plantacions; la vertebració del sector i mesures, més eficaces, de gestió de crisi "que permetin aturar aquesta agònica conjuntura". Amb l'objectiu de reivindicar aquestes demandes, l'organització ha animat els productors a participar en les diferents manifestacions i actes de protesta convocats aquesta setmana en les diferents zones productores de l'Estat.

Asaja sosté que el detonant d'aquesta situació es va produir fa uns anys arran de la saturació del mercat comunitari de fruita a causa de l'increment de les produccions i el risc de sobreoferta fins i tot en dates i regions més primerenques, una conjuntura que, posteriorment, es va veure agreujada amb el veto rus'. A més, l'organització agrària hi suma la caiguda del consum de fruita a nivell estatal, els "alts costos" de producció que suporten per agricultors –que encara es veuran incrementats amb la nova pujada del SMI- i "els baixos preus en origen degut a l'escàs poder de negociació dels productors en la cadena agroalimentària". Segons Asaja, tot això "ha contribuït a convertir una greu crisi de mercat en una crisi estructural de la qual resulta molt difícil sortir".

Davant aquest context, la sectorial de la fruita d'ASAJA considera que "només amb un pla d'actuació conjunt es podrà sortir d'aquesta agònica conjuntura". En primer lloc, l'organització reclama la necessitat d'establir un pla d'arrencada i abandó d'activitat amb la finalitat de retallar la producció excedentària, per la via de la sortida del sector d'una part de les explotacions mitjançant el cessament de l'activitat, definint convenientment les seves condicions: espècies i varietats elegibles, condicions de l'abandó, explotacions elegibles.

Altrament, Asaja demana que s'incentivi la constitució d'un mecanisme de gestió estatal de la fruita amb la finalitat de vertebrar el sector i organitzar-lo. Segons l'organització agrària, "l'objectiu prioritari hauria de ser l'extensió de norma per a la realització de campanyes de promoció i valorització del consum de fruita". En tercer lloc, i amb la finalitat d'adequar l'oferta a la demanda, Asaja considera que cal limitar temporalment les noves plantacions, per la qual cosa "s'ha de deixar d'incentivar les noves plantacions de fruita amb excés d'oferta dins dels programes operatius de OPFH i programes de desenvolupament rural".

Finalment, Asaja posa de relleu que en les darreres campanyes s'ha evidenciat que les mesures de gestió de crisi "no han estat eficaces". L'organització defensa que "el sistema actual no funciona", per la qual cosa "s'ha d'articular un sistema que millori l'actual, que faci més atractiu als agricultors estar organitzats". Amb vista a la nova PAC, Asaja aposta per treballar en l'establiment d'un sistema de gestió de crisi al marge dels programes operatius, amb pressupost addicional que no discrimini a cap productor.

Des d'Asaja reconeixen que, si bé algunes d'aquestes mesures ja estan recollides al Pla de mesures per a la millora del sector de la fruita dolça elaborat pel Ministeri d'Agricultura, "no s'han desenvolupat" i, per això, demanen la seva posada en marxa "per a una millora del sector i el futur de les zones rurals". Asaja recorda que el sector de la fruita "té una gran importància social i és vertebrador de moltes zones rurals", ja que "fixa població al medi i genera riquesa en els nuclis rurals".

Comparteix

També t'interessarà