Augmenten les plantacions d’ametllers a Vilagrassa per l’alta producció en regadiu

SEGRE TÀRREGA
18-09-2017
  • Augmenten les plantacions d’ametllers a Vilagrassa per l’alta producció en regadiu
  • Augmenten les plantacions d’ametllers a Vilagrassa per l’alta producció en regadiu

Les plantacions d’ametllers s’han intensificat en els últims anys a Vilagrassa i no paren de créixer, gràcies a l’alta producció que ofereix el regadiu i a la instal·lació a la localitat de l’empresa Ametlles Vicens (filial de Torrons Vicens), que garanteix la compra de la fruita seca. I així va quedar també pal·lès a la Fira de l'Ametlla, que es va celebrar aquest cap de setmana a la localitat de l'Urgell i que va rebre la visita de milers de persones. El director del certamen, Jordi Petit, va explicar que “Vilagrassa compta amb una quinzena de joves agricultors que han decidit apostar per l’ametller”.

Un agricultor va apuntar que “amb tan sols tres anys, els meus ametllers en regadiu tenen una producció de 1.500 quilos per hectàrea, mentre que, quan els tenia en secà, era d’entre 200 i 300 quilos”. També va destacar la importància de decantar-se per varietats de floració tardana per evitar les primeres gelades, com ara la melona o la marinada. Aquesta aposta per l’ametlla dóna més sentit que mai a la Fira de l’Ametlla que Vilagrassa celebra des de fa catorze anys.

El certamen va ser inaugurat pel delegat del Govern a Lleida, Ramon Farré, que va destacar que “en els propers dies necessitarem ser com les ametlles: forts per fora, per evitar que ens aixafin, però conservant la dolçor interior­­”.

Entre els principals atractius de la jornada, hi va haver la demostració d’esquitllar ametlles a mà i l’elaboració de diversos productes amb ametlles, així com una demostració de cuina. També va destacar la construcció d’un ametller amb forja de mans de quatre ferrers per plantar-lo durant la tarda. Segons el ferrer Gonzalo Ruiz de Moià, “aquesta any construirem l’estructura de més de 400 kg i, a la pròxima edició, acabarem l’obra amb la construcció de les fulles i les ametlles”.

La Fira de l’Ametlla d’enguany es va completar amb un mercat de productes artesans que va comptar amb mig centenar de parades i una trobada de tractors antics amb la presència d’una trentena de models històrics. No van faltar-hi els tradicionals concursos de pujar un sac d’ametlles amb corriola al campanar.

Homenatge a Mont Plans i Carles Trepat

Del certamen, destaquen els homenatges. El que es va fer a la pagesia local va ser per al veí Antonio Tosquella, de 81 anys. Amb l’Ametlla de Plata es va distingir el guitarrista Carles Trepat, que va demanar “valorar i reconèixer la nostra música per acabar amb els preocupants temps que vivim”. L’actriu Mont Plans, de La Cubana, va rebre el títol de Corriolaire Major.

Més notícies »

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Consideres justa la sentència del procés?

Carregant...
Load next