Aurembiaix Sabaté, o com expressar la poètica de l'art

LLEIDACOM/ Griselda Mas
Publicat: 
20-07-2018
Actualitzat: 03-08-2018 11:00
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Aurembiaix Sabaté, o com expressar la poètica de l'art

L'Aurembiaix Sabaté va néixer a Bell-Lloc d'Urgell i és una apassionada de la poesia i la filosofia. El procés d'aprenentatge i l'evolució de la persona són algunes de les temàtiques que representa en la seva única professió: l'art plàstic. Cadascuna de les seves col·leccions reflecteix una etapa diferent de la seva vida i estan carregades de símbols i significats que no es veuen a primera vista: carpes koi, constel·lacions, arbres, ocells... "Els meus treballs són molt espirituals", afirma l'artista. I molt màgics!

Tot va començar quan el 2005 l'Aurembiaix va acabar els seus estudis i va posar fil a l'agulla a la seva creativitat i esperit, publicant la seva primera col·lecció: Aparences (2005-2008). "Aquesta [col·lecció] és molt contundent tant en formes com en colors.", comenta l'artista plàstica. I és ben cert que aquest seguit d'obres representen aquella època de la seva vida, jove, plena d'energia i amb ganes de menjar-se el món, de manera abstracta i plena de colors vius, predominant el vermell i el negre. 

"Aparences"

Un any després va començar a treballar en Paisatges interiors (2009-2012) que, comparant amb la primera col·lecció, en aquesta l'artista plasma el canvi que ha suposat ser mare, provocant una transformació en la seva percepció de la vida en el sentit més filosòfic. Com ho representa tot això? Doncs amb arbres i arrels, representant d'allí on ve, constel·lacions, com a element d'atzar, la lluna com a poder femení... i tot en fons grisos i negres.

"Lluna, constel·lacions i arbres". Obra guanyadora 1r premi “31è premi de pintura vila de cambrils 2012″
"Mon Sió". Obra guanyadora “14è concurs de pintura jove, obra social Caixa del Penedès”.

"Un dia va arribar a les meves mans un llibre que es diu Postals no escrites de l'escriptora Felícia Fuster. És un llibre de haikus (poemes japonesos) i em va inspirar tant que la següent sèrie d'obres la vaig fer sota el mateix nom. Aquest tipus de poesia japonesa interpreta la natura i jo ho vaig adaptar, convertint-me en observadora d'ella", explica l'artista. Quadres molt blancs, planetes, llunes, colibrís i ocells en són els protagonistes. "El blanc representa el buit i fa dos anys que introdueixo el daurat, que representa la plenitud. Anar del buit al ple. De la mort a la vida.", comenta l'Aurembiaix

"Ocell"
"Metamorfosi"

Doncs sí, la seva darrera sèrie d'obres es diu TransfORmarció i el daurat, les carpes koi i el cercle hi són en cada quadre. Tot pintat sobre pa d'or. "En aquesta col·lecció m'inspiro en el procés de transformació. Hi ha una llegenda japonesa on explica com una carpa koi s'acaba convertint en un Drac. També m'inspiro en la resurrecció de l'au fènix o la metamorfosi de les papallones", diu l'Aix. "Respecte al daurat, aquest fa referència a la llum, a l'or. Són símbols de riquesa espiritual". explica l'Aurembiaix. 

carpa Koi cercle
carpa Koi drac daurat II

La diferència que hi ha entre els primers treballs i les darreres col·leccions és la forma. Sí. El cercle té un significat molt especial per a l'Aurembiaix. "Arran de l'embaràs, vaig començar a sentir interès pel símbol del cercle, ja que és molt femení. La lluna o l'ésser mitològic Ouroboros (una serp que es mossega la cua) en són una representació i m'inspira molt.", comenta l'artista. I de fet, ha canviat de conceptes al llarg de la seva carrera professional  però, de moment, no té intenció de deixar de treballar en aquest format. "M'agrada molt experimentar en materials i sóc molt plàstica, així que barrejo moltes tècniques: tinta xinesa, fusta, paper, tela... Amb la pintura i els gravats és on em sento més còmoda", afirma l'Aix. 

Els seus treballs ronden per Lleida i Reus, encara que també han estat per Itàlia i Saragossa. De premis tampoc no li han faltat, com el 1r premi en el 31è Premi de pintura Vila de Cambrils, 2012, el segon premi al XXVIII premi pintura XII Internacional del cercle de belles arts de Lleida, 2008 i 2012, o la beca obra social caixa Penedès del 14è concurs de pintura jove 2011-2012,. El seu pròxim objectiu? Doncs seguir fent art! 

Comparteix

També t'interessarà