Avast bloqueja més de 70.000 atacs de correus de cites estafa

REDACCIÓ - AMIC / Tecnonews
Publicat: 
10-12-2022
Actualitzat: 23-12-2022 1:00
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Avast bloqueja més de 70.000 atacs de correus de cites estafa
    Peu de foto: 
    Unsplash (AMIC)

Els investigadors d'Avast, marca de seguretat i privacitat digital de Gen, han identificat un creixent nombre d'estafes de correu electrònic vinculades amb cites que enganyen els usuaris perquè els enviïn diners. Aquest tipus d'estafes ja porten existint 15 anys, però han evolucionat amb el temps aconseguint no ser detectades pels filtres de spam. Aquest frau apareix en forma de correu electrònic, normalment amb un arxiu PDF adjunt. Quan l'usuari obre el correu electrònic, aquest acostuma a contenir imatges d'una dona, un missatge "d'ella" i un enllaç perquè l'usuari pugui "parlar amb ella". Aquesta campanya utilitza una solució creativa per a eludir els filtres de spam que consisteix a enviar una invitació de Google Classroom amb el mateix contingut del correu electrònic. En qualsevol dels dos casos, una vegada que es fa clic en l'enllaç, el correu electrònic redirigeix a un lloc web que sol·licita la seva adreça de correu electrònic i acaba demanant a l'usuari que pagui una subscripció de 39,99 € (a Europa), per a parlar amb la "dona dels seus somnis". Tot i això, les víctimes d'aquesta estafa han informat que, una vegada pagada la quota de subscripció, mai han rebut cap missatge de la dona del correu electrònic.

Avast va bloquejar en la primera setmana 7.900 atacs, entre el 29 d'octubre i el 4 de novembre. Mentre que en els següents deu dies, del 5 al 14 de novembre, va detectar i va bloquejar més de 70.000. Els Estats Units va ser el país més atacat, amb més de 13.000 intents. La campanya maliciosa s'ha dirigit a països de tota Europa i Àsia, amb un número elevat a França, l'Índia i la República Txeca.

"Els estafadors s'aprofiten de les flaqueses humanes, en aquest cas de les persones que esperen una forma fàcil d'entrar en contacte amb dones o fins i tot de trobar una parella", va dir Luis Corrons, Security Evangelist d'Avast. "A vegades ens preguntem com és possible que algú caigui en una estafa, però realment, això li pot passar a qualsevol en un moment en el qual no es pari esment. Aconsellem a la gent que estigui atenta en tot moment en el món digital, no obstant això, per a ajudar a protegir les persones, les solucions de seguretat centrades en l'ésser humà són clau per a alertar a la gent des del principi."

Per a ajudar als usuaris d'Avast a mantenir-se a resguard d'aquesta i altres estafes de correu electrònic relacionades amb cites, el Security Evangelist de Avast, Luis Corrons, comparteix alguns consells:

1. Manté el teu antivirus actualitzat - Molts antivirus, incloent-hi el d'Avast, ara incorporen protecció per al teu correu electrònic, sigui en el núvol o en el dispositiu, i poden filtrar tots els correus sospitosos que puguin arribar a la teva safata d'entrada. Aquesta és una de les millors primeres línies de defensa designada per a mantenir allunyats a aquests estafadors.

2. No facis clic a cap enllaç ni descarreguis cap arxiu adjunt - L'estafador que està darrere del correu electrònic podria estar intentant instal·lar un malware nociu en el teu dispositiu o robar la teva informació personal per un altre mètode. L'opció més segura és no interactuar amb el correu electrònic per a evitar-lo.

3. Aprèn a desxifrar un correu electrònic fraudulent - En aquest escenari, l'usuari està rebent un correu electrònic no sol·licitat d'un remitent que no coneix vinculat amb relacions amoroses. Actua amb precaució i revisa els detalls per a veure si és una cosa que esperaries rebre i de qui. Revisant el remitent, la gramàtica i ortografia del correu electrònic, un usuari pot identificar ràpidament que no és enviat per algú que coneix i que qui sigui no té bones intencions.

4. En cas de dubte, esborra! - La millor mesura per a qualsevol correu electrònic que et faci dubtar de la seva legitimitat és esborrar-lo. Si acaba sent un correu legítim, el més probable és que el remitent faci un seguiment o torni a enviar alguna cosa.

Comparteix

També t'interessarà