Balaguer acull la presentació del documental "El No a l'Ós"

REDACCIÓ
Publicat: 
18-10-2022
Actualitzat: 18-10-2022 9:43
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Balaguer acull la presentació del documental "El No a l'Ós"
    Peu de foto: 
    Ajuntament de Balaguer

Aquest dimecres es presenta el documental "El No a l'Ós" a Balaguer, un film que tracta la reintroducció de l'ós al Pirineu i aborda els conflictes territorials entre el poder públic i les poblacions locals.

El Centre Excursionista de Balaguer organitza la projecció del documental "El No a l'Ós" aquest dimecres a les 19:30 a la sala d'actes de la Paeria de Balaguer, que comptarà amb la presentació de la directora Vanesa Freixa.

El film, dirigit pels pallaresos Pepe Camps i Vanesa Freixa, mostra el malestar i els problemes quotidians causats per les polítiques de reintroducció de plantígrads. El documental dona veu a una vintena de testimonis entre pastors, ramaders, tècnics, antropòlegs i conservacionistes.

"El No a l'Ós" va estar guardonat amb el premi especial "Mountain Wilderness" del BBVA Torello Mountain Film Festival 2021, que reconeix el film que millor ressalta la defensa dels espais naturals.

Sinopsis:

L'any 1996 el govern francès, conjuntament amb els governs de Catalunya, Aragó i Navarra decideixen, amb caràcter d'urgència, i, per tant, sense dur a terme cap procés de participació amb els habitants del Pirineu, reintroduir exemplars d'ós bru a causa de la seva imminent extinció en aquestes terres.

Vint anys després els resultats d'aquest procés afloren als territoris afectats. La població d'óssos va augmentant així com la seva presència al Pirineu Català i Francès. Els atacs passen a ser d'esporàdics a habituals transformant la gestió que darrerament s'havia portat a les muntanyes transhumants. Aquests canvis generen conflictes de més o menys virulència causant en alguns territoris el que s'ha anomenat "la guerra de l'ós". L'ós acaba sent la punta de l'iceberg d'una problemàtica molt més profunda que toca de ple a la governança del món rural.

Comparteix

També t'interessarà