Balaguer celebrarà una nova edició de l'Harpia aquest juny
La ciutat de Balaguer celebrarà la festa medieval de l’Harpia els propers dies 2, 3 i 4 de juny. El tema que articularà l’edició d’enguany serà la commemoració dels 700 anys de la construcció del convent de Sant Domènec de Balaguer (1323 – 2023) i sobre el qual girarà la Jornada d’Estudis Rei Pere el Cerimoniós amb el títol ‘Temps de Predicadors’.
La celebració de l’Harpia començarà aquest any en divendres amb la voluntat de fer-ne partícips els centres educatius de la ciutat, amb propostes diverses com la visita a l’Arxiu Comarcal, on se’ls mostrarà el pergamí original de concessió del mercat i el llibre on es fixaven els preus de diferents productes al segle XIV; o la visita a la Reguereta, on l’Associació Dona Rural els explicarà amb un taller com es feia la bugada antigament.
Les activitats dirigides al públic infantil seguiran durant tot el cap de setmana, amb espectacles de titelles, mostres d’oficis desapareguts, recreacions de les tasques quotidianes a l’espai del safareig, o el campament medieval que estarà situat al parc de la Transsegre, en el qual es podrà veure reproduïda la vida dels cavallers a l’Edat Mitjana. També al carrer Major hi haurà una exposició divulgativa sobre la música de l’època.
Pel que fa al programa de la Jornada d’Estudis Rei Pere el Cerimoniós, començarà a la sala d’actes de la Paeria el dissabte al matí amb les ponències del Dr. Joan Busqueta, a les que seguirà una visita guiada al convent de Sant Domènec de la mà de la directora del Museu de la Noguera, Carme Alòs.
A la tarda, es farà l’activitat ‘Història sota els porxos’ al claustre del convent de sant Domènec, amb ponències a càrrec del Dr. Alberto Velasco, la Dra. Karen Stober, ambdós de la Universitat de Lleida; i el Dr. Pau Castell, de la Universitat de Barcelona. Finalment, al vespre a l’església de sant Josep, es podrà veure la realització d’una pintura al fresc en directe, a càrrec de Josep Minguell i Affresco Teatre.
D’altra banda, en aquesta edició de l’Harpia, l’espai infantil es trasllada a la plaça del Pou, al ser un espai en el que predomina l’ombra i per tant més adequat en cas que es compleixin les previsions de calor. Igualment, el gruix de l’activitat serà a la plaça del Mercadal, on a l’espai de les Tavernes hi haurà parades de productes artesans i de proximitat, un taller de ceràmica, espectacles de carrer i actuacions musicals durant tot el cap de setmana. Per aquest motiu, el mercat del dissabte es traslladarà a la zona nova de la ciutat.
En aquest mateix sentit, diversos bars i restaurants de la ciutat s’han organitzat amb l’activitat Mossades medievals, per la qual el públic assistent podrà recórrer els diversos establiments i assaborir-hi una proposta especial creada per a l’ocasió.
Finalment, i per a fer més visible la festa, s’oferirà un servei de lloguer de vestuari adult i infantil per al públic assistent, al local situat al carrer d’Avall, 44, durant tota la setmana prèvia a la festa, en horari de matí i tarda.