Balaguer recupera el Castell Formós

REDACCIÓ
08-05-2020
  • Balaguer recupera el Castell Formós
  • Balaguer recupera el Castell Formós

La propera setmana es reemprenen les obres de restauració al Castell Formós de Balaguer després de l’aturada pel confinament. Els treballs de replanteig i preparació de l’espai havien començat les primeres setmanes de març i es van veure interromputs per la pandèmia.

Les obres consisteixen en el cobriment d’una de les sales de l’antic palau dels comtes d’Urgell que conserva restes dels paviments originals i murs del segle XIV. Es tracta d’una sala amb dos nivells que estava profusament decorada i que s’ha identificat com una de les estances més nobles del castell. Les bigues pintades, escultures i rajoles que s’hi van localitzar fan pensar en que es podria tractar de la sala d’audiències dels comtes d’Urgell, projectada durant el darrer quart del segle XIV per Pere II i Margarida de Montferrat.

Aquesta sala anomenada la “Gran Cambra” va ser posada al descobert en les excavacions arqueològiques realitzades als anys 80 i el fet d’estar a la intempèrie ha generat greus problemes de conservació.

És per aquest motiu que s’ha projectat una coberta que reprodueix l’estructura de la mateixa sala i que estarà realitzada amb ferro i policarbonat de manera que sigui el més discreta possible, que ajudi a entendre el volum en aquest espai i que alhora protegeixi el paviment original.

L’ obra tindrà una durada de tres mesos i un pressupost total de 169.135,23€ cofinançats entre el programa europeu LEADER i la Paeria de Balaguer.

A banda de la coberta també es refaran els panells informatius existents i es complementarà aquesta museïtzació amb un sistema d’informació a través de bluetooth que permetrà als visitant visualitzar en els seus dispositius mòbils la recreació d’algunes sales i espais del castell.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Penses que s’hauria d’obrir l’oci nocturn?