Bars i restaurants, obligats per llei a oferir aigua de l'aixeta

REDACCIÓ
25-04-2022
  • Bars i restaurants, obligats per llei a oferir aigua de l'aixeta
    Peu de foto: 
    Imatge d'arxiu

Ja ha estat aprovada la Llei de Residus i Sòls Contaminats per a una Economia Circular, i la majoria de les mesures que recull aquesta nova norma són vigents des del passat 9 d'abril. Amb aquesta Llei es pretén apostar per un consum racional i sostenible, i entre altres mesures, es limita l'ús i la necessitat de recórrer a envasos d'un sol ús.

Aigua de l'aixeta, per llei

Precisament, per a reduir el consum d'envasos d'un sol ús, les administracions públiques hauran de fomentar el consum d'aigua potable en espais públics, amb fonts en bones condicions d'higiene i seguretat, així com el recurs a envasos reutilitzables.

A més, aquesta nova norma estableix que els establiments d'hostaleria i restauració, per a evitar l'abús de plàstics d'un sol ús, deuran sempre oferir als usuaris dels seus serveis la possibilitat de beure aigua de l'aixeta, no envasada, de manera gratuïta: des del 9 d'abril, han d'oferir-te la gerra (/o el got) d'aigua, gratis.

Per fi la gerra d'aigua

Aquesta mesura respon a una petició històrica d'OCU: durant anys ha estat demanant precisament que s'adoptés una llei en l'àmbit nacional que obligués a bars, restaurants i altres locals d'hostaleria a oferir sempre l'opció d'un recipient (gerra o got) amb aigua de l'aixeta, de manera gratuïta i complementària a l'oferta del mateix establiment. A la Unió Europea ja s'estava avançant en aquest sentit, i fins i tot hi havia iniciatives autonòmiques en la mateixa línia, però estava pendent aquesta normativa nacional.

Aigua de l'aixeta: assequible, sostenible i saludable

L'aigua és la millor beguda, el millor per a combatre la set i hidratar el nostre organisme. En la major part d'Espanya l'aigua que surt de l'aixeta és de bona qualitat, i a més, bona: en els llocs on és apta (i agradable) per a consum, l'aigua de l'aixeta ha de ser l'opció prioritària.

L'elecció més sostenible, en evitar recórrer a aigües envasades que incrementen el nombre de residus.
Una opció assequible: l'aigua de l'aixeta és econòmica, bona i de qualitat. El preu del litre d'aigua corrent no és elevat, facilitar un got o gerra d'aigua als clients no hauria de suposar un problema per a establiments.
Una alternativa saludable, molt millor que refrescos o begudes alcohòliques: poder accedir a aigua de manera gratuïta és una bona manera de promoure hàbits de consum saludables. Si cal pagar per una ampolla d'aigua, molts prefereixen demanar en el seu lloc un refresc ric en sucres, o una beguda alcohòlica.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Veuràs algun partit del Mundial de futbol de Qatar?