Bellpuig dissenyarà un recorregut de la Guerra Civil amb records de veïns

REDACCIÓ
21-09-2020
  • Bellpuig dissenyarà un recorregut de la Guerra Civil amb records de veïns

L’ajuntament de Bellpuig dissenyarà un recorregut de la Guerra Civil al municipi a partir dels records d’alguns testimonis, projecte encarregat a la historiadora pallaresa Noemí Riudor. L’alcalde, Jordi Estiarte, va explicar que “la idea és crear un mapa de la Guerra Civil de Bellpuig a partir de les històries vitals dels veïns que encara viuen i recorden els fets, i a partir de codis QR dissenyar un recorregut pel municipi amb les seues memòries”. Estiarte va dir que ja han fet alguna entrevista, un procés dificultat per la Covid. L’alcalde va lamentar que durant aquests mesos han mort alguns dels testimonis com la Paquita. Aquesta iniciativa és un dels acords als quals es va comprometre l’ajuntament de Bellpuig amb la moció, presentada per ERC, que va aprovar l’any passat per unanimitat a favor de la memòria històrica i el reconeixement de les víctimes de la Guerra Civil.

Un altre acord va ser instaurar un Dia Local de la Memòria Històrica, que el 4 de gener d’aquest any es va celebrar per primera vegada perquè aquell dia del 1939 Bellpuig va patir el bombardeig en el qual va morir més població civil. Estiarte va destacar que “som el primer municipi de Catalunya a instaurar un Dia Local de la Memòria Històrica” i va animar a més municipis a fer-ho. “Tots tenen un dia per recordar”, va indicar.

I el tercer acord va ser fer una consulta perquè els veïns decideixin on instal·lar el memorial a les víctimes de la Guerra Civil. El consistori ha fixat la data de la consulta per al pròxim 1 d’octubre per commemorar alhora el referèndum de la independència de Catalunya. Estiarte va explicar que els veïns majors de 16 anys podran escollir entre tres opcions: el carrer Valeri Serra; el replà de l’església de Sant Nicolau i un espai en blanc per a noves propostes amb la seua argumentació.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Renoves l'armari cada tardor?