Bellpuig ofereix llogar cases a canvi de rehabilitar-les

REDACCIÓ
02-07-2020
  • Bellpuig ofereix llogar cases a canvi de rehabilitar-les

Bellpuig promou la masoveria urbana (un model d’habitatge semblant al lloguer en el qual el pagament es fa en espècies, rehabilitant la casa) per frenar el deteriorament d’immobles antics i desocupats i evitar despreniments o ensorraments. L’alcalde, Jordi Estiarte, va destacar que l’objectiu és “lluitar contra el deteriorament d’edificis fomentant-ne la rehabilitació i mobilitzar alhora l’habitatge social”.

El ple de l’ajuntament va aprovar dilluns dos ordenances en aquesta línia: la d’inspecció tècnica d’edificis i la de masoveria urbana. La primera obligarà a passar una inspecció a tots els propietaris d’una vivenda deshabitada de més de 45 anys o edificis en els quals els serveis tècnics municipals detectin deficiències. S’haurà de renovar cada deu anys i l’amo tindrà quatre mesos per fer-ho un cop hagi rebut el requeriment. L’ajuntament té detectats uns seixanta edificis que haurien de sotmetre’s a aquesta anàlisi. En cas de no voler fer la inspecció, el consistori oferirà al propietari la possibilitat de posar l’habitatge a disposició d’un contracte de masoveria a canvi de la seua rehabilitació i sense poder rebre diners a canvi del lloguer.

Estiarte va destacar que aquesta opció beneficia les dos parts: “A la masovera li permet un accés a un habitatge malgrat tenir poca liquiditat, ja que el pagament de la renda es fa amb obres de rehabilitació en lloc de diners, i al propietari li permet rehabilitar l’immoble sense cap mena de despesa.” Estiarte va afirmar que una vegada finalitzat el contracte, que haurà de ser revisat periòdicament per comprovar que es respecta l’acord, l’arrendament pot passar a ser ordinari o en cas de voler vendre l’edifici, la part masovera tindrà preferència en la seua adquisició. També poden optar a un contracte de lloguer per masoveria urbana propietaris amb habitatges no antics.

Amb referència a l’ordenança d’inspecció tècnica, l’ajuntament vetllarà perquè es compleixi (contempla sancions de fins a sis-cents euros i la realització subsidiària). Per una altra banda, en el cas de la de masoveria urbana, el consistori només recollirà les dades dels propietaris i els masovers interessats i els posarà en contacte ja que el contracte serà entre privats.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Seguiràs portant la mascareta al carrer?