Calendari d'ovulació fiable: quins són els dies més fèrtils?

REDACCIÓ / CEFER
Publicat: 
21-02-2022
Actualitzat: 21-02-2022 1:00
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Calendari d'ovulació fiable: quins són els dies més fèrtils?
    Peu de foto: 
    Foto CEFER

Un dels mètodes més senzills per a aconseguir l'embaràs de manera ràpida és seguint un calendari d'ovulació. Les especialistes de l'Institut de Reproducció CEFER ens expliquen quins dies del cicle menstrual ocorre l'ovulació i, per tant, quan són els més fèrtils de la dona.

Com puc calcular els meus dies fèrtils?

Per a poder calcular en quins dies és més probable aconseguir l'embaràs, has de conèixer el teu cicle menstrual. Es distingeixen tres fases:

  • Fase fol·licular: en aquesta etapa es desenvolupen els fol·licles, on es troben els òvuls. Comença el primer dia de la menstruació (dia 1 del cicle menstrual) i acaba amb l'ovulació. La seva durada pot ser variable.
  • Fase ovulatòria: ocorre l'ovulació, és a dir, l'alliberament d'un òvul madur a la trompa de Fal·lopi. En els cicles regulars de 28 dies de durada, l'habitual és que ocorri el dia 14 del cicle aproximadament.
  • Fase lútia: si es produeix la fecundació, en aquesta fase ocorrerà la implantació. Per això, després de l'ovulació, es forma el cos luti, el qual produirà progesterona per a preparar a l'endometri per a la implantació de l'embrió. Aquesta fase acaba amb la menstruació i sol durar 12-16 dies.

Perquè ocorri la fecundació i, per tant, l'embaràs, és necessari que l'òvul i l'espermatozoide es trobin, per la qual cosa és necessari que es produeixi l'ovulació. Per això, els dies més fèrtils del cicle menstrual coincideixen amb la fase ovulatòria i els 2 dies més pròxims a l'ovulació, tant abans com després que ocorri.

Això es deu al fet que poden haver-hi petites variacions en el moment exacte de l'ovulació i al fet que els espermatozoides poden sobreviure fins a 48-72h en el cos femení. Per tant, per a aconseguir l'embaràs, es recomana mantenir relacions sexuals a partir del dia 12 fins al dia 16 del cicle.

És important que cada dona sàpiga la durada habitual del seu cicle menstrual controlant durant dos o tres mesos quins dies comença la seva menstruació, ja que això marcarà el final d'un cicle i l'inici del següent. Si són més llargs o més curts de 28 dies, la fase ovulatòria també canvia, ja que probablement aquesta variació en la durada del cicle es deu al fet que la fase fol·licular s'ha allargat o escurçat.

El calendari d'ovulació sempre funciona per a aconseguir l'embaràs?

Lamentablement, no sempre és possible aconseguir l'embaràs mitjançant aquest mètode. D'una banda, si la dona presenta cicles menstruals irregulars, és molt difícil predir correctament el dia que es produirà l'ovulació.

D'altra banda, també cal tenir en compte que poden haver-hi alteracions que dificultin la consecució de l'embaràs de manera natural. Per exemple, si no es produeix l'ovulació, si les trompes estan obstruïdes o si l'home presenta azoospermia (absència d'espermatozoides en l'ejaculat), no serà possible aconseguir l'embaràs naturalment.

Per això, si al cap d'un any de relacions sexuals no protegides no s'ha aconseguit l'embaràs, es recomana acudir a una clínica de reproducció assistida perquè estudiïn el cas i diagnosticar les possibles causes que no s'hagi aconseguit. En els casos en què la dona sigui d'edat avançada, és aconsellable no esperar tant.

Comparteix

També t'interessarà