Campanya perquè els comerços ajudin a protegir dones maltractades

REDACCIÓ
21-03-2020
  • Campanya perquè els comerços ajudin a protegir dones maltractades

L’Institut Català de les Dones ha posat en marxa una nova campanya de protecció per a les dones víctimes de violència masclista en aquests dies de confinament a causa de l’estat d’alarma per coronavirus. L’organisme demana la col·laboració ciutadana per garantir l’accés als serveis de les dones en situació de violència masclista. En aquest sentit, l’ICD assenyala que una convivència permanent i forçosa i la mobilitat reduïda o nul·la pot afavorir les situacions de violència amb l’agreujant de la dificultat per a la víctima de no poder trucar als serveis i trobar suport de familiars, amics o professionals.

Per això, va iniciar ahir la campanya “Establiment segur contra la violència masclista” perquè les dones també trobin el suport i la complicitat de la ciutadania quan acudeixi a un comerç.

S’informarà les dones en situació de violència masclista que s’alertarà a emergències si els cal

Es tracta d’una iniciativa per facilitar l’accés al 900 900 120 a les dones que no puguin cridar ni escriure els serveis d’atenció al trobar-se confinades al costat del seu agressor.

Per estendre aquesta campanya, l’ICD s’ha posat en contacte amb els gremis i els col·legis professionals que mantenen la seua activitat per demanar-los la seua complicitat i actuació activa.

Es tracta del Col·legi de Farmacèutics i els gremis de forners, estancs, supermercats i autoserveis, de detallistes i autoservei d’alimentació i de venda de fruites i hortalisses. Els comerços posaran un cartell en un lloc visible en el qual s’informa les dones que s’avisarà els serveis d’emergència si és necessari. Hi ha disponibles diverses versions del cartell en català, castellà, anglès i francès que es poden descarregar al web dones.gencat.cat.L’ICD també demana a familiars, veïns i amistats de dones en situació de violència masclista que estiguin més atents durant el confinament i poder actuar si cal.

A causa del confinament sanitari, l’organisme ha reforçat la comunicació i divulgació del 900 900 120, servei telefònic gratuït i permanent, a banda d’atendre a través del correu electrònic 900900120@gencat.cat, un sistema que pot ser més operatiu.

Quant a les dones que han patit violència masclista, aquestes mesures beneficiaran les que tenien ajuts de la convocatòria del 2019, amb un total de 216 dones amb un impacte econòmic de 430.000 euros. L’avenç del pagament es farà efectiu a finals del mes d’abril. Com a mesures de prevenció, Interior també va informar que els Mossos d’Esquadra han incrementat els contactes telefònics amb les dones víctimes de maltractament en l’àmbit de la parella o de la família que havien denunciat.

Avancen els ajuts a col·lectius vulnerables per pagar el lloguer

La Generalitat va anunciar ahir que avançarà el pagament dels ajuts de lloguer a col·lectius especialment vulnerables, com són les dones que han patit violència masclista i també la tercera edat. Segons va informar ahir el Govern, això suposarà que podran presentar la documentació justificativa de l’ajuda posteriorment al pagament.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Penses que s’hauria d’obrir l’oci nocturn?