Cançons entre bancals, el llibre que explica la història musical del Pla d’Urgell

REDACCIÓ
08-09-2021
  • Cançons entre bancals, el llibre que explica la història musical del Pla d’Urgell
  • Cançons entre bancals, el llibre que explica la història musical del Pla d’Urgell

Aquest dimarts 7 de setembre s’ha presentat a la premsa el llibre Cançons entre bancals del jove mollerussenc Jordi Bonilla. L’obra pretén ser una radiografia de l’escena musical del Pla d’Urgell durant els segles XX i XXI a través dels diferents grups i projectes musicals que han sorgit a la comarca. El treball, tal com ha explicat l’autor, té el punt de partida en la fundació de la Societat Recreativa L’Amistat el 1905 i a partir d’aquí inicia un viatge dècada a dècada per tal de desgranar no només els grups de cada època, sinó també iniciatives musicals, festivals, locals d’oci nocturn i altres fets rellevants a nivell històric, social i cultural a la comarca.

Bonilla, estudiant de periodisme a la Universitat Rovira i Virgili i col·laborador en diversos mitjans, va engegar la seva investigació durant el confinament fruit de la seva inquietud per la música i el territori. Després d’una llarga ronda de contactes amb músics i professionals del sector durant l’estiu, l’autor va presentar un estudi previ a les Jornades d’Estudis del Pla d’Urgell l’any 2020 on ja va evidenciar la història i el potencial que té la comarca a nivell musical. Ara, l’obra acaba de desmentir els falsos mites sobre la falta de projectes musicals al Pla i posa de manifest com la construcció de diverses identitats comarcals també s’ha expressat al llarg dels anys a través de la música.

L’acte, celebrat a l’Arxiu Comarcal del Pla d’Urgell, també ha comptat amb la presència de Jaume Suau, president del Centre de Recerques del Pla d’Urgell Mascançà, i de Joan Ramon Domingo, regidor de Cultura de l’Ajuntament de Mollerussa, qui ha volgut destacar tota la feina que hi ha darrere del projecte i la importància d’aquest per la memòria cultural de la comarca. Per la seva banda, Suau s’ha mostrat satisfet amb el treball de l’autor, qui considera que és una de les llavors de l’aposta que ha fet Mascançà per atreure talent jove de la comarca. En aquest sentit, el president de l’entitat també ha celebrat que Cançons entre bancals s’hagi inclòs dins La Boira, essent aquest el cinquè volum de la col·lecció i la quarta novetat d’enguany dins del centre de recerques després de Sobre portes i finestres, El camí de les tenebres i El Clot del Dimoni.

Finalment, s’ha fet pública la data de presentació al públic amb una jornada musical que se celebrarà el proper divendres 22 d’octubre al Teatre L’Amistat de Mollerussa. L’acte comptarà amb una exposició de cartells històrics i un concert amb formacions que apareixen al llibre, a més de la presentació de l’obra a càrrec del periodista Josep Anton Pérez.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta