Canviaran els llums nocturns de 70 molins de Lleida per reduir l'impacte al paisatge

SEGREcom
21-08-2015
  • Canviaran els llums nocturns de 70 molins de Lleida per reduir l'impacte al paisatge

Les balises lluminoses que parpellegen a les nits a la part de dalt de setanta molins dels parcs eòlics de Lleida deixaran pas a llums amb un menor impacte paisatgístic i que reduiran també les possibles molèsties a veïns de les poblacions properes. Un acord entre la Generalitat i les empreses del sector eòlic de Catalunya permetrà canviar aquests senyals lluminosos, obligatoris a la majoria d'instal·lacions per evitar possibles col·lisions d'avions i helicòpters amb els aerogeneradors.

Segons el Govern català, Foment ha donat el vistiplau a modificar les balises intermitents roges i blanques que exigia la normativa sobre seguretat aèria fins al 2010 per altres que emetran una llum roja fixa, permeses per la legislació actual, i també ha accedit a poder-ne apagar algunes.

Segons dades del departament de Territori i Sostenibilitat, el canvi de senyals lluminosos als parcs eòlics de Lleida preveu 47 aerogeneradors a les Garrigues (la totalitat dels senyalitzats amb llums a la comarca); una quinzena al Segrià, on els llums nocturns d'un altre dels molins simplement s'apagarà; i set a la Segarra.

"Una llum estàtica pot resultar menys molesta que una d'intermitent", va valorar Carlos Gibert, alcalde de la Granadella, una localitat que concentra bona part dels parcs eòlics de les Garrigues i on alguns molins s'alcen a poc més de cinc-cents metres de cases habitades. El pla per substituir les balises en el conjunt de Catalunya preveu un total de 175 aerogeneradors considerats "prioritaris" per la incidència paisatgística de la il·luminació.

És un fet que té rellevància a Lleida, ja que part dels molins instal·lats a l'Anoia i la Terra Alta són també visibles des d'alguns punts de les comarques lleidatanes. El termini previst per completar els canvis al conjunt del territori català és de quatre anys.

No obstant, la Generalitat va convocar el mes passat una línia de subvencions per sufragar fins al 40 per cent del cost de substituir aquests senyals nocturns, amb un màxim de 60.000 euros per cada parc.

El període per sol·licitar aquests ajuts va concloure aquesta mateixa setmana i ara esperen adjudicació, i està prevista una nova convocatòria per a l'any que ve. El Govern català subvenciona aquestes actuacions a l'haver considerat que els parcs eòlics que ara tenen llums intermitents s'adaptaven a la normativa en el moment de la construcció.

Catalunya

La Generalitat considera "prioritària" la substitució de llums nocturns en 175 molins a Catalunya

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Creus que en els últims anys s'han incrementat la intolerància en la nostra societat?