Castell Palau de Torrebesses, un indret màgic protegit per bruixes

LLEIDACOM/ Mònica Mombiela i Griselda Mas
Publicat: 
28-09-2016
Actualitzat: 18-06-2018 14:30
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Castell Palau de Torrebesses, un indret màgic protegit per bruixes

El Castell-Palau de Torrebesses compta amb més de 1.000 anys d’antiguitat i té molta història al darrera. Una història que ha quedat guardada entre els seus murs que ara acullen un allotjament rural regentat per una família d'Alpicat. El Castell es troba a 15 minuts de Lleida i és un oasi de pau i tranquilitat envoltat d’un municipi amb un gran patrimoni natural. Per aquest motiu s’ofereixen visites guiades els dissabtes i els diumenges cobertes pel centre de la Pedra Seca de la mateixa població. 

El Castell-Palau té una superfície de 700 metres quadrats, situats enmig d’un terreny de 1.800 metres que compta amb jardí i aparcament. Com a novetat, els propietaris de l’allotjament turístic han posat en marxa una taverna als baixos de l’edifici agermanada amb la Bruixa d’Or de Sort. Des dels seus origens que aquesta fortificació guarda relació amb el món de l'esoterisme i la bruixeria. Torrebesses és un poble ple de llegendes relacionades amb les bruixes i precisament aquesta figura fantàstica és la que protegeix els murs del castell. Concretament la bruixa "Boni" és la que dóna la benvinguda a l'emplaçament. 

El Castell amaga una història mil.lenària. Fou construït pels àrabs de la taifa de Lleida cap al 1149, segurament amb funcions de vigilància i també de protecció dels camperols que conreaven les terres del terme. La façana nord del castell té una amplada de 15 metres, amb dues portes d’entrada: una antiga, d’estil de transició i l’altra d’estil romànic però moderna, que suposem que construïda durant l’ampliació del castell; és la que es fa servir avui per entrar a l’edifici. L'interior ha estat totalment remodelat per acollir ostes que busquin relax entre parets amb molta història. Així passejant per les diferents estances de l'immoble et pots trobar figures de vigilants o bé cavallers del temple entre les cambres dels ostes. A la segona planta hi ha la capella barroca de la Concepció, l'antic oratori dels cartoixans. Aquest gran casal, construït amb pedra encoixinada i amb un important nombre de cambres, s’ha destinat a usos molt variats.

Des del passat mes d'abril el castell alberga una taverna adherida als baixos de l'edifici que porta per nom Taverna de la Bruixa. Una escultura tallada amb fusta obra de l’artista Roger Vidal dóna la benvinguda als visitants. També es convertirà properament en l'escenari d'un certamen literari on 4 autors de literatura de terror s'hi tancaran amb  el repte d'escriure un relat inspirat en el poble. Tot hi cap: fantasmes, diables i éssers malignes. Qui sap si, passat el temps, algun d’aquests escrits serà l’arrel d’un nou clàssic...

 

 

Comparteix

També t'interessarà