⏯️ Castellnou de Seana torna a tenir caixer automàtic després d'una dècada

REDACCIÓ - ACN
Publicat: 
24-11-2023
Actualitzat: 24-11-2023 9:00
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • ⏯️ Castellnou de Seana torna a tenir caixer automàtic després d'una dècada
    Peu de foto: 
    Foto: Anna Berga (ACN)

El consistori ha contractat el servei per acabar amb l'exclusió financera i lamenta la falta d'ajuts de les institucions


Els habitants de Castellnou de Seana (Pla d'Urgell) ja poden tornar a treure diners d'un caixer automàtic sense haver de desplaçar-se. És un gest quotidià per molta gent però que a aquest poble de prop de 700 habitants no es veia des de feia deu anys, quan va tancar el darrer banc que hi havia. La solució ha arribat de la mà de l'Ajuntament, que davant les demandes dels veïns, ha instal·lat un caixer a la plaça Major per acabar amb l'exclusió financera que afecta, sobretot, a la gent gran. La màquina va entrar en funcionament fa una setmana i una empresa s'encarrega del seu manteniment. El cost l'assumeix el consistori, que lamenta la falta d'ajuts per part de l'administració. 130 pobles de la demarcació de Lleida no tenen serveis bancaris.

Fins fa uns anys, a Castellnou de Seana i havia tres oficines bancàries. Fa deu anys va tancar la darrera i des de llavors els veïns no han tingut més remei que desplaçar-se a pobles veïns, com Bellpuig i Mollerussa, per poder treure diners en efectiu i fer gestions bancàries.

"Estem exclosos financerament del món i com tenim una població bastant envellida vam creure oportú i d'una necessitat vital col·locar un caixer perquè la gent tingui disponibilitat de diners en efectiu al moment", ha argumentat l'alcalde del municipi, Andreu Balagué, que remarca que la gent gran prefereix pagar en metàl·lic.

L'Ajuntament assumeix el cost del servei, que té contractat a l'empresa ATM Euronet. El regidor Albert Boronat no ha parlat dels detalls del contracte tot i que admet que és una "càrrega" pel consistori i lamenta que les institucions no donin ajudes als pobles per posar fi a l'exclusió financera. "Estem deixat de la mà de Déu en aquest assumpte, l'esforç és nostre per tirar endavant el servei i valdria la pena que les institucions es fessin càrrec una mica del cost", ha dit.

El caixer fa una setmana que funciona i que encara s'estan polint alguns detalls perquè el servei sigui òptim. Es poden treure diners amb qualsevol targeta, encara que en funció de l'entitat bancària, l'usuari haurà de pagar una comissió de 0.30 euros o de 3.99 euros. També hi ha casos on no cal pagar comissió.

"Com més serveis al poble, millor"

Els habitants de Castellnou veuen amb bons ulls el nou servei. Tot i que fa pocs dies que s'ha posat en marxa i molts encara no l'han utilitzat, celebren que per treure diners ja no els calgui desplaçar-se a pobles veïns. "És molt més còmode, i tot el que es pugui tenir al poble, millor", ha valorat Pilar Valls. En el mateix sentit s'ha expressat Montse Torrent, que afegeix que malgrat les comissions que cobren algunes entitats bancàries per utilitzar el servei, val la pena.

130 pobles sense bancs ni caixers

Dels 231 municipis de la demarcació de Lleida, 130 no tenen cap banc ni caixer automàtic on poder treure diners en efectius. Això afecta 38.558 persones, un 8,8% de la població, segons assenyala el darrer informe al respecte del Banc d'Espanya, de l'any 2021.

Comparteix

També t'interessarà