Els Castells del Sió: ruta medieval per a ser cultureta de debò

LLEIDACOM/ Griselda Mas
Publicat: 
22-02-2018
Actualitzat: 18-06-2018 13:52
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Els Castells del Sió: ruta medieval per a ser cultureta de debò
    Peu de foto: 
    Castell Les Sitges / FOTO: wikimedia commons

Amb aquest temps tan boig i les ganes de sortir una mica de la rutina, l'altre dia vam decidir buscar una ruta per a fer ara, o quan sigui, i que ens aporti alguna cosa diferent, a més d'alegrar-nos la vista o d'obrir-nos els pulmons. Vam decidir que cultivar la nostra ment amb cultura era una bona proposta. Deixeu de fer-vos els culturetes i convertiu-vos en un al 100% amb la Ruta dels Castells del Sió, algunes de les fortaleses repartides per tot el territori i que porten en peu fa segles. Inclús algunes d'aquestes poden visitar-se per dins. Al loro! 

Si ens remuntem en el temps, concretament als segles X-XI i XII, existien els castells de frontera, que dibuixaven una autèntica xarxa defensiva del territori i estaven construits en base al riu Sió, que neix a Gàver (Alta Segarra). Aquest riu travessa la Segarra, l'Urgell la Noguera i desemboca a l’altura de Balaguer. En els seus 70 km de recorregut hi trobem alguns castells que aconsegueixen dibuixar un paisatge històric únic.

Castell d'Aranyó (Plans de Sió)

La nostra primera proposta dins d'aquesta extensa ruta és el Castell de Montsonís (La Noguera), poble que va ser molt important durant l'època Medieval (temps de moros i cristians). El Comte d'Urgell, Ermengol II "El Pelegrí" havia de protegir les terres que acabava de conquistar als musulmans, així que va ordenar la construcció d'aquesta fortalesa. De fet, aquest castell ha viscut moltes guerres al llarg del temps, com la dels Segadors. Avui dia es pot visitar per fora... i per dins! Us deixarà amb la boca oberta.

Sabies que... el Castell de Montsonís està habitat! Segueix onejant la bandera des de la Torre de l'Homenatge i algunes de les habitacions són d'ús privat. A més, és la primera fortalesa privada que es va obrir al públic en tota Espanya!

Façana sud del castell / FOTO: wikimedia commons
Escala principal del castell / FOTO: wikimedia commons
Menjador del castell / FOTO: wikimedia commons

El següent és el Castell de Montclar (l'Urgell), un dels més antics. A la façana de la fortalesa hi ha una inscripció que indica que va ser reconstruït l'any 1635. Tot i això els historiadors el tenen documentat de l'any 981. Aquesta fortalesa és tan estratègica que durant la Guerra Civil un aquarterament militar va escollir aquesta ubicació com a punt estratègic de defensa. 

Sabies que... La família De Miguel, actuals propietaris, ofereixen la seva fortalesa per a tot curiós que vulgui visitar-la per dins. Però el més és que hi ha muntat l'Escape Castle Adventure, és a dir, un escape room on hi ha actors que van interactuant amb els grups al llarg del joc i on jugues per tot el castell! Un altre joc que també s'organitza és El Calze de Belial, que consisteix en aconseguir aquest artefacte a partir de pistes. Com mola!

Menjador del castell / FOTO: wikimedia commons
Una de les habitacions del castell / FOTO: wikimedia commons

Us sona el Festival de Música del Castell de Concabella (la Segarra)? Doncs aquest també està inclòs en la ruta. Aquesta fortalesa es troba centre del poble i l'envolta una llegenda. Segons aquesta, la dona del barber del poble va passar la nit de noces amb el senyor del castell. Com a venjança, el barber va esperar el dia per afaitar al noble i el va degollar. La senyora del castell va manar capturar-lo i al final el van empresonar i el van decapitar. No direm on va acabar el cap... 

Actualment dins del castell hi trobareu Centre d'Interpretació dels Castells del Sió, una exposició dels paisatges de secà de Lleida, l'Espai Pedrolo i al pati del castell trobareu informació del camp de treball número 4 de la Guerra Civil. I no us oblideu del Festival de Música!

Entre Ponts i Guissona es troba Florejacs i el seu castell, que data del segle XII. Aquesta fortalesa consta d'una mansió senyorial del S. XVI (ole tú!) adossada a l'antiga muralla del poble i amb una torre medieval espectacular. Per arribar-hi s'ha de passar per un túnel que dóna a l'antic pati d'armes, que avui dia està ocupat per un conjunt de cases i carrerons. I sí, també es pot visitar l'interior del castell!

Sabies que... El castell de Florejacs sempre ha estat en mans de la mateixa família, que es va emparentar al llarg dels anys amb llinatges com els Josa, els Ribera i els Agulló de Pinós-Sentmenat.  

Torre del castell / FOTO: wikimedia commons
Entrada al castell / FOTO: wikimedia commons

Una altra fortalesa que trobem en la ruta és el Castell de Les Pallargues (la Segarra), del segle XI i que al llarg del temps ha sofert reformes i restylings. El resultat: una mescla d'arquitectura que va del s.XI al s.XVI i que podeu visitar-lo per dins. Al construir-lo van tenir molt present l'aigua, per aquest motiu a l'entrada del castell hi ha un pou excavat a la roca. Per cert! Segles enrere aquesta fortalesa se la coneixia amb el nom d'espaillargues, que ve de palla o pallers. Molt rural!

Castell de Les Pallargues / FOTO: wikimedia commons

Tot i que aquestes són algunes de les fortaleses que hi ha dins de la ruta, heu de saber que també s'hi inclouen d'altres, com el castell Formós de Balaguer, el d'Aranyó, el de Montcortès, Les Sitges i més. Ara només cal que els visitis i seràs un cultureta al 100%!

Comparteix

També t'interessarà