Catalunya incrementa un 16% la producció de poma i disminueix un 14% la de pera respecte al 2020

REDACCIÓ
25-07-2021
  • Catalunya incrementa un 16% la producció de poma i disminueix un 14% la de pera respecte al 2020
  • Catalunya incrementa un 16% la producció de poma i disminueix un 14% la de pera respecte al 2020

La previsió de collita de poma per aquest 2021 puja un 16%, mentre que la de pera baixa un 14% respecte al 2020, un any que va ser força penalitzat per les gelades, segons dades d’Afrucat i el Departament d’Agricultura. Així doncs, tot i les gelades de la darrera primavera, enguany a Catalunya es colliran més de 273 milions de kg de poma i més de 118 milions de kg de pera; unes xifres que suposen pels socis d'Afrucat el 65% de la producció de l’estat espanyol en el cas de la poma; i el 50% de la producció de tot l’Estat, pel que fa a la pera. Les dades de la previsió de collita 2021 han estat presentades aquest matí pel president del Comitè de Poma i Pera d’Afrucat, Joan Serentill i pel seu director general, Manel Simón, que han estat acompanyats pel secretari d’Alimentació del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya, Carmel Mòdol.

Així doncs, tot i les gelades de la darrera primavera, enguany a Catalunya es preveu collir 273 milions de kg de poma; “la qual cosa suposa recuperar en part el potencial perdut el 2020; una campanya que va recollir 235 milions de Kg; lluny dels 315 del 2019 que va ser any potencial pel que fa a la collita de poma i que implica que, amb la previsió d’aquest any, la producció serà un 13% inferior a la que seria habitual”, ha dit Joan Serentill. Respecte a la producció de poma a l’estat espanyol, Afrucat suposarà el 65% dels 500 milions de kg d'aquesta campanya.

D’altra banda, i respecte a la poma, Manel Simón ha destacat que l’evolució de la superfície productiva a Catalunya és estable, amb un ritme de noves plantacions anuals d’entre 400 hectàrees, però que estan orientades a la renovació varietal i, per tant, no hi ha creixement net. “Aquesta reconversió està orientada a noves varietats de pomes Gala i Fuji que aporten més color a la nostra altitud i també a noves varietats de Golden que aporten més duresa i crocanticitat”, ha comentat el Director General d’Afrucat.

Pel que fa a la pera, la previsió de collita a Catalunya per aquest any és de 118 milions de kg, la qual cosa suposa un descens del 14% respecte a l’any passat, una campanya que va recollir 138 milions de kg. Respecte al potencial de producció, que està fixat en 142 milions de kg per la pera, la predicció per la collita d’aquest 2021 suposa un descens del 17%. En relació amb l’estat espanyol, on el potencial de producció és de gairebé 300 milions de kg, cal destacar que Afrucat copa la meitat de la producció toal, que majoritàriament és cultiva en terres lleidatanes.

“El descens de la producció de pera d’enguany, causada per les gelades del passat mes de març que han fet estralls arreu d’Europa, suposarà per alguns països del nord un descens de producció de pera Conference de fins al 30% i, per altres del centre d'Europa, una baixada de fins al 50%”, ha dit Manel Simón.

Davant d’aquest panorama, Afrucat considera que aquest any serà molt fluid en la comercialització de les peres a nivell europeu. Així doncs, tot i estar lluny del nostre potencial productiu, Joan Serentill creu que “en general a Europa faltaran peres, sobretot Conference, i esperem així revalorar la nostra pera. Així mateix, és un bon moment per reposicionar la nostra pera en el territori més proper, que és l’estat espanyol, una acció que és l’objectiu preferencial de la nostra associació”.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta