Catalunya lidera les sol·licituds de patents europees a l'Estat, amb un 34% del total

ACN
Publicat: 
05-04-2022
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Catalunya lidera les sol·licituds de patents europees a l'Estat, amb un 34% del total

Catalunya ha liderat l'any 2021 les sol·licituds de patents a l'Oficina Europea de Patents (EPO), segons dades de la mateixa entitat. De les 1.954 peticions fetes des d'Espanya, 653 les van fer empreses i inventors catalans, el que representa gairebé un 34% de les sol·licituds emeses des de l'estat. A escala estatal, les sol·licituds de patents van créixer un 8,9% el 2021 respecte de l'any anterior. Segons declaracions a l'ACN del portaveu de l'EPO, Luis Berenguer, aquest increment és "una mostra dels indicis de recuperació" pel que fa a innovació i desenvolupament a l'estat després de l'impacte de la pandèmia. L'últim informe de patents de l'EPO mostra quasi una quarta part de les innovacions a l'estat són en tecnologies sanitàries.

En aquesta línia, les dades de l'EPO apunten que Espanya ha registrat la taxa de creixement més alta dels darrers deu anys, després de baixar un 4,8% l'any anterior, i s'ha situat per sobre de la mitjana de la UE, situada en un 2,7% .

A escala estatal, Catalunya, la Comunitat de Madrid i el País Basc representen el 64% de les sol·licituds de patents espanyoles. Quant a les ciutats, Barcelona és la ciutat amb més sol·licituds de patents el 2021, un total de 385, seguida de molt a prop per Madrid, amb 371.

Respecte a Catalunya, Berenguer assegura que el seu lideratge és una "constant" dels últims anys. "L'any anterior hi havia hagut un descens percentual, però aquest any s'ha demostrat la fortalesa dels sectors catalans de la farmacèutica i les energies renovables, així com en l'àrea automobilística", declara.

Les tecnologies sanitàries i d'energia neta són les principals impulsores

La tecnologia amb més sol·licituds de patent d'Espanya a l'OEP l'any 2021 ha estat la farmacèutica, amb un creixement del 7,4% respecte de l'any anterior. La maquinària elèctrica, els aparells i l'energia és la segona categoria amb més peticions, amb un increment del 22% més que l'any 2020.

Les sol·licituds en els camps de la tecnologia mèdica (+17,6%) i la biotecnologia (+24,8%) han crescut un 17,6% i un 24,8% respectivament el 2021. El camp tecnològic espanyol amb més creixement ha estat el de l'automoció, amb un 77,4% més de peticions de patent a l'OEP.

En quant els àmbits de la salut i l'energia, Luis Berenguer assegura que el seu creixement respon a les demandes de la societat, i té molt a veure amb els reptes als quals s'enfronta, com poden ser la covid-19 o la lluita contra el canvi climàtic. "Es tracta d'adaptar el mercat a les noves exigències, no només dels consumidors, sinó de la societat", afirma.

Sol·licituds a escala de la UE

L'Oficina Europea de Patents va rebre en total 188.600 sol·licituds el 2021, un 4,5% més després d'una lleugera disminució del 0,7% el 2020.

A  la UE, el nombre de sol·licituds va augmentar en nou dels deu camps tecnològics més actius en matèria de patents. Entre els principals camps hi ha el de la comunicació digital i la tecnologia informàtica, que van registrar el creixement més gran, seguida d'un notable augment en els productes farmacèutics i la biotecnologia. Segons l'OEP aquest fet subratlla els alts nivells d'innovació en vacunes i en les àrees de l'atenció mèdica.

Les últimes dades de l'EPO mostren que les principals potències europees, Alemanya (+0,3%) i França (-0,7%), es van mantenir estables, mentre que les sol·licituds del Regne Unit van experimentar una lleugera caiguda (-1,2%).La majoria dels altres països europeus van créixer el 2021, amb augments significatius a Suècia (+12,0%), Finlàndia (+11,2%), i Dinamarca (+9,2%).

Comparativa amb les potències

El portaveu de l'EPO, Luis Berenguer, assenyala que aquest increment en les sol·licituds de patents d'Espanya pot servir per apropar-la a països com Alemanya i França en l'àmbit de la innovació. Berenguer afirma que l'Estat està molt lluny dels nivells de peticions registrats, per exemple, a Alemanya, on les xifres freguen les 50.000, però, no obstant això, "continua creixent".

"Són bones xifres i esperem que generin un impacte positiu i ajudin a conscienciar sobre la importància de patentar a Europa si s'aspira a accedir al mercat europeu", apunta el portaveu de l'EPO.

Comparteix

També t'interessarà