Catalunya, lluny del mínim per a l'arrancada de fruiters

REDACCIÓ
Publicat: 
18-01-2019
Actualitzat: 18-01-2019 11:36
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Catalunya, lluny del mínim per a l'arrancada de fruiters

La conselleria d’Agricultura va advertir ahir que perilla la viabilitat del pla d’arrancada d’explotacions de fruita de pinyol, principalment de préssecs, nectarines i paraguaians. Aquesta mesura s’ha impulsat per reduir la producció d’aquesta classe de fruites amb l’objectiu de pal·liar els baixos preus al sector, deguts, en gran part, al veto rus. Tal com va explicar el director general d’Alimentació, Qualitat i Indústria Agroalimentària, Carmel Mòdol, perquè el pla es pugui implementar, cal que els pagesos interessats a adherir-se a l’arrancada sumin, com a mínim, 1.000 hectàrees. No obstant, ahir els pagesos que hi estaven interessats sumaven al voltant de la meitat d’aquesta superfície, unes 500 hectàrees. El termini per presentar les sol·licituds es tanca avui.

Així les coses, Mòdol va explicar que és el ministeri d’Agricultura el que ha d’autoritzar i finançar el pla d’arrancada. D’aquesta manera, “si no arribem a les 1.000 hectàrees, no hi haurà ni autorització ni pressupost”, va subratllar. Cada pagès pot sol·licitar arrancar un màxim de tres hectàrees. Per cada una de les hectàrees arrancades, rebria una subvenció de 5.000 euros amb la condició de no tornar a plantar fruiters de pinyol durant els pròxims quatre anys.

Si finalment s’aconseguís arribar al mínim de 1.000 hectàrees necessàries perquè el pla es pugui implementar, les primeres arrancades d’arbres començarien a portar-se a terme durant aquesta primavera. En relació amb aquesta qüestió, Unió de Pagesos va celebrar ahir mateix un debat sobre com recuperar els preus de la fruita en origen i el pla d’arrancada de fruiters a la Sala 1 d’Octubre d’Almenar, conduïda per Francesc Pena, responsable de fruita dolça d’aquesta organització agrària.

 
Comparteix

També t'interessarà