⏯️ Catalunya té més start-ups que mai

ACN
Publicat: 
08-02-2022
Actualitzat: 08-02-2022 2:00
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • ⏯️ Catalunya té més start-ups que mai

El nombre d'start-ups a Catalunya ha crescut un 11% el 2021, de manera que ja hi ha 1.900 empreses emergents, segons un estudi elaborat per Acció, l'agència per a la competitivitat de l'empresa del Departament d'Empresa i Treball. "És un ecosistema ampli que no para de créixer en qualitat i en quantitat", ha dit el conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent. L'informe també constata que les empreses emergents catalanes ocupen 19.300 persones i l'any 2020, tot i la crisi derivada de la covid-19, van mantenir "estable" la facturació, amb un volum global de 1.710 MEUR. Pel que fa a sectors, es dediquen principalment a la salut, els serveis empresarials i les TIC.

En relació amb l'ocupació, el document detalla que, d'acord amb les últimes dades disponibles –corresponents al 2020-, les start-ups catalanes ocupen 19.300 persones, un 10% més que el 2019. És a dir, el 2020 es van crear 1.800 nous llocs de treball, tot i la situació provocada per la pandèmia.

Aquest creixement també ha provocat que les start-ups hagin guanyat dimensió en els últims anys. Mentre que el 2018 un 15% de les empreses emergents tenia més de 10 treballadors, el percentatge ha augmentat fins al 24% el 2020. El director general d'Innovació i Emprenedoria, Lluís Juncà Pujol, ha subratllat que aquesta xifra supera la mitjana de les empreses catalanes, ja que tan sols un 5,5% tenen més de 10 treballadors. Així mateix, 1 de cada 4 treballadors de les start-ups són estrangers i majoritàriament provenen d'Europa occidental (41%), Amèrica del Nord (15%) i Amèrica del Sud (15%).

Tot plegat també ha fet créixer la facturació d'aquest tipus d'empreses. Mentre que el 2018 el 77% de les start-ups catalanes facturava menys de 500.000 euros, el 2020 aquest percentatge s'ha reduit fins al 67%. L'informe d'Acció també detalla que un 73% de les start-ups tenen clients internacionals. Aquests representen gairebé la meitat –un 47%- de la seva facturació.

Objectiu de 4.000 start-ups el 2030

Després de tot, Juncà ha assegurat que el futur és "encoratjador" i l'objectiu d'Acció és arribar a les 4.000 start-ups el 2030. Així mateix, també hi ha el propòsit d'augmentar fins a 15 les empreses valorades en 1.000 milions de dòlars, conegudes com a 'unicorns'. Actualment a Catalunya n'hi ha 6. Juncà ha detallat que no són empreses que es creen "per atzar", sinó que de mica en mica van augmentant el seu volum. És per aquest motiu que ja tenen "detectades" quines empreses "estan més a prop" de convertir-se en 'unicorns'. "N'hi ha 5 o 6 que podrien ser unicorns en el pròxim any", ha avançat el director general. 

Per assolir aquest objectiu Juncà ha explicat que s'"emmirallen" en Finlàndia, que té "unes característiques semblants a Catalunya". "Són regions petites, que han de basar el seu atractiu en el capital humà, en estar ben connectades, en la col·laboració publico-privada", ha detallat el director general.  "No ens emmirallem en aquells que són hubs on clarament hi ha un Estat al darrere que els hi dona tot el suport possible", ha afegit, referint-se a Berlín i París. 

Ajudes a start-ups

Torrent també ha anunciat que l'ajut 'Startup capital' "evoluciona" per tal de "centrar-se" en el perfil d'start-ups 'deep tech', és a dir, les basades en un descobriment científic o una innovació en enginyeria, que actualment són un 47% del total que hi ha a Catalunya. Les empreses podran rebre una ajuda de fins a 75.000 euros. El pressupost total de l'ajuda 'startup capital' és de 2 MEUR.

Comparteix

També t'interessarà