Catalunya tindrà el primer equip de microscòpia avançada en condicions de bioseguretat

ACN
20-11-2021
  • Catalunya tindrà el primer equip de microscòpia avançada en condicions de bioseguretat

Catalunya tindrà el primer equipament de microscòpia avançada en condicions d'alt nivell de bioseguretat del sud d'Europa. Concretament, la tecnologia s'incorporarà a l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), que acollirà els nous aparells en les seves instal·lacions de la Unitat d'Alt Nivell de Biocontenció del Centre de Recerca en Sanitat Animal (CReSA). L'equipament, finançat amb un milió d'euros provinents dels fons europeus Next Generation, permetrà estudiar els processos d'infecció de patògens altament perillosos a una escala de detall molt avançada i identificar noves teràpies. L'equipament inclou un microscopi per fer reconstruccions en 3D de mostres i un sistema d'imatge de cèl·lules vives in vitro.

L'IRTA havia sol·licitat fons europeus per incorporar el nou aparell i el Ministeri de Ciència i Innovació ha resolt aquesta setmana les adjudicacions vinculades al Programa Estatal de Generació de Coneixement i Enfortiment Científic i Tecnològic del Sistema de R+D+i amb fons europeus.

Segons informa l'institut, amb la petició de fons concedida, serà el primer centre del sud d'Europa que disposarà d'una plataforma de microscòpia avançada en condicions d'alt nivell de bioseguretat.

Escala de detall molt més precisa

La nova plataforma comptarà amb dos nous aparells. Per una banda, un microscopi confocal d'alta resolució que pot prendre com a mínim 29 imatges per segon i fer reconstruccions 3D de talls de teixits, entre altres.

Xavier Abad, cap de la Unitat d'Alta Biocontenció de l'IRTA-CReSA, explica que el microscopi possibilita fer experiments amb patògens d'alta perillositat a una escala de detall molt més petita. Per exemple, possibilitaria localitzar proteïnes de virus o de bacteris amb els receptors de les cèl·lules de l'hoste a escala subcel·lular, cosa que permetria definir "amb precisió" dianes terapèutiques per després desenvolupar fàrmacs o vacunes. "Podrem realitzar nous experiments que, fins ara, eren impossibles de plantejar perquè no teníem la tecnologia adequada", conclou Abad.

Per altra banda, la plataforma compta amb un segon aparell, un sistema d'imatge de cèl·lules vives in vitro juntament amb un sistema informàtic que permetrà analitzar perfils de cèl·lules individuals i de sistemes més complexos. Amb això, es podran cultivar i infectar cèl·lules, o teixits i adquirir-ne les imatges i, així, fer-ne estudis sobre immunologia i microbiologia.

Nou servei

La nova plataforma s'oferirà com a servei a grups de recerca nacionals o internacionals que ho requereixin. Actualment, la Unitat d'Alta Biocontenció de l'IRTA-CReSA permet treballar en condicions de Nivell de Bioseguretat 3 i disposa de sis laboratoris i dotze boxes experimentals.
 

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Veuràs algun partit del Mundial de futbol de Qatar?