Catorze petits escultors en acció a Maldà

REDACCIÓ
Publicat: 
25-06-2021
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Catorze petits escultors en acció a Maldà
  • Catorze petits escultors en acció a Maldà
  • Catorze petits escultors en acció a Maldà

Catorze nens i nenes d’entre 7 i 12 anys han participat en el taller d’escultura en pedra per a infants dirigit pel reconegut artista picapedrer Feliu Martín i que s’emmarca en la primera edició de “Maldant la pedra” (Festival d’Intervenció Escultòrica i Sociocultural en la Pedra). El festival, destinat a reivindicar, divulgar i promoure el valor de la pedra com a element patrimonial i artístic, neix amb la voluntat d’esdevenir un referent a Catalunya i un focus d’interès turístic i cultural per a Maldà.

En el decurs del taller, desenvolupat al Parc recreatiu i forestal de la Font Vella, els petits participants han esculpit –utilitzant eines autèntiques: petits martells, escarpes, regles i llapis– dibuixos o paraules en sengles pedres planes de 25x20 cm. sota la direcció del mestre picapedrer garriguenc. Després de 4 hores de treball, els infants han pogut endur-se les seves obres a casa.

Martín, que actualment compagina els treballs a la seva empresa amb la docència a l'IES Mollerussa en el mòdul de talla en pedra, valora molt positivament l’experiència, “ja que sempre és interessant que els petits i les seves famílies coneguin aquest ofici i valorin la importància d’una feina que s’ha exercit durant segles i que ara, lamentablement, ha anat molt a la baixa”.

“És trist que avui dia ja no queden picapedrers suficients ja no per fer noves construccions, sinó ni tan sols per restaurar el nostre ampli patrimoni de pedra, començant per molts edificis, que està caient a trossos”, afirma Martín, qui remarca que el nou festival “és una iniciativa necessària i valenta, que demostra que un poble petit també pot apostar per la cultura i l’art, tornant d’alguna manera a l’autenticitat i als seus orígens”.

Feliu Martín, continuador d’una nissaga d’artistes picapedrers de la Floresta (les Garrigues), ha portat a terme des de fa més de tres dècades anys innumerables treballs en pedra. Durant 16 anys ha estat exercint de responsable cap dels picapedrers de la Sagrada Família de Barcelona, ​​on també va ser assessor de el temple en tot el relacionat amb la pedra. Ha exercit la docència i la divulgació d’aquest ofici, participant om a professor en diverses escoles-taller, formant a futurs picapedrers, i en nombroses conferències nacionals i internacionals. L'any 2008 va rebre el diploma de Mestre Artesà, concedit per la Generalitat de Catalunya.

Activitats durant tota la setmana

Les activitats de “Maldant la pedra” continuen fins diumenge amb el treball dels escultors que porten a terme en directe intervencions artístiques en pedra al municipi (a la zona del camí de pujada al turó de Sant Joan); amb l’exposició “Dorum”, de l’escultora Marta Pruna, al Local Cultural; amb el concert d’arpa a la llum de la lluna a càrrec de Berta Piugdemasa, el dissabte a les 22 h a la Bassa de les Comes, i amb la cloenda, el diumenge a les 13 h.

El festival està organitzat per la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Maldà i té la col·laboració de l’Institut d’Estudis Ilerdencs de la Diputació de Lleida, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, el Consell Comarcal de l’Urgell i Romà Infraestructures i Serveis.

Comparteix

També t'interessarà