⏯️ CCOO proposa l'augment de fins al 60% de places als trens Avant entre Lleida i Barcelona

REDACCIÓ / Lourdes Farré
Publicat: 
25-03-2024
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • ⏯️ CCOO proposa l'augment de fins al 60% de places als trens Avant entre Lleida i Barcelona
    Peu de foto: 
    Anna Berga

CCOO de Lleida ha presentat un informe amb suggeriments per incrementar el nombre de places als trens Avant entre Lleida i Barcelona, amb una mitjana d'augment del 40% al 50%, i fins al 60% durant les hores punta, de 6 a 8 del matí. Aquestes propostes inclouen l'afegit d'un tren addicional durant les hores punta i la reserva de seients Avant en 6 trens d'AVE que ja tenen parada a Lleida. També demanen una reducció del preu del bitllet de la tarifa general a 20,10 euros. Aquest conjunt de mesures permetria augmentar les places disponibles de 1.080 a unes 1.600 en dies laborables, abordant així la manca d'oferta actual que fa que els bitllets esgotin tres setmanes abans. Renfe ha anunciat que estudiarà aquestes propostes.

La presentació de l'informe ha comptat amb la presència de representants institucionals, de la Cambra de Comerç de Lleida, COELL i PIMEC, així com membres d'entitats veïnals i d'usuaris del servei Avant. La secretària general de CCOO Terres de Lleida, Cristina Rodríguez, i el secretari de Sostenibilitat, Mobilitat i Medi Ambient de CCOO a Lleida, Alberto Puigvecino, han estat els encarregats de dirigir la presentació.

El document proposa diverses mesures encaminades a garantir l'increment de places disponibles en un 40% a un 50%. També es contempla la incorporació d'un comboi que arribi a Barcelona a les 7 del matí i una revisió tarifària.

Puigvecino ha destacat que l'informe ofereix una solució "real" i "immediata" a les mancances del servei, amb un "cost mínim", ja que s'apropa a solucions amb trens ja existents. L'objectiu és contrarestar el "dèficit comparatiu" amb altres regions catalanes i espanyoles.

El principal problema, segons assenyalen, rau en la manca de places, especialment durant els dies laborables en les hores punta, fet que provoca l'esgotament dels bitllets amb tres setmanes d'antelació i dificulta la planificació dels viatgers cap a Barcelona. Puigvecino ha criticat que algunes persones hagin de llevar-se a les 5 del matí per comprovar la disponibilitat de places al tren de les 7, i si no n'hi ha, hagin de recórrer al vehicle privat. Marta Tàpia, de la plataforma Usuaris d'Avant, ha afegit que la manca de places genera un "estrès constant" que impedeix tenir una vida "normal".

Actualment, la línia de Lleida-Barcelona d'alta velocitat disposa de 37 serveis diaris en dies laborables, 18 cap a Barcelona Sants i 19 cap a Lleida Pirineus, operats per Renfe en els serveis Ave, Avlo, Alvia i Avant. L'informe proposa l'addició d'un nou tren Avant durant les hores punta i la reserva de seients Avant en 6 nous trens AVE, passant dels 8 serveis per sentit actuals a 14.

Els representants institucionals coincidiren en la necessitat de millores en el servei actual per satisfer la demanda. L'alcalde de Lleida, Fèlix Larrosa, ha suggerit millorar el sistema de gestió del servei, destacant els casos en què els trens apareixen com a complets a la pantalla malgrat tenir seients buits. Joan Talarn, president de la Diputació de Lleida, demana al govern espanyol i a Renfe una adaptació de freqüències i preus del servei. Montse Bergés, delegada del Govern a Lleida, qualifica l'estudi de CCOO de "realista" i "just", destacant la necessitat d'una voluntat política per abordar el problema. Finalment, José Crespín, subdelegat del govern espanyol a Lleida, afirma la necessitat de coordinació amb Renfe i el Ministeri de Transports i Mobilitat Sostenible per equilibrar el servei.

Renfe ha anunciat que estudiarà les propostes de CCOO per veure'n la viabilitat, tot i assenyalar que l'increment de places restringides com Avant podria afectar la competència amb altres operadors, encara que aquests no tinguin parada a Lleida. Renfe és actualment l'única companyia que ofereix servei d'alta velocitat a Lleida.

Comparteix

També t'interessarà